Începând cu luna februarie, Condiţii mai aspre de acordare a creditelor
*Creditele bancare se vor da mai greu din luna februarie, când este preconizată intrarea în vigoare Regulamentul Băncii Naţionale a României (BNR) cu privire la creditele destinate persoanelor fizice.
*Potrivit noilor reglementări, rata pentru un credit de consum nu poate depăşi 30% din venitul net al celui care solicită împrumutul.
*Această măsură vine să stopeze practica unor bănci care găsiseră o modalitate de a ocoli restricţiile băncii centrale.
Odată cu intrarea în vigoare a noilor reglementări, băncile comerciale vor fi obligate să ia în calculul bonităţii clientului venitul net al acestuia, adică banii care îi rămân după plata tuturor angajamentelor, nu doar cele legate de credite bancare. Totuşi, există şi o veste bună: BNR a anunţat că va susţine eliminarea obligativităţii avansului de 25% în cazul creditelor ipotecare/imobiliare. Proiectul de Regulament al BNR, supus dezbaterii publice, aduce, în plus, o serie de restricţii de care băncile comerciale vor trebui să ţină cont la acordarea împrumuturilor către populaţie. Astfel, rata pentru un credit de consum nu poate depăşi 30% din venitul net al celui care solicită împrumutul, în timp ce pentru creditele imobiliare sau ipotecare cheltuiala trebuie să se încadreze în limita de 35%. În cazul în care o persoană contractează mai multe credite, suma ratelor datorate nu poate depăşi 40% din venit. În prezent, în evaluarea unui client, se adună principalul cu dobânda, iar suma rezultată trebuie să nu depăşească limitele impuse de BNR. După intrarea în vigoare a regulamentului, pe lângă cele două componente se vor lua în calcul şi celelalte cheltuieli legate de plata unui credit pe care băncile le includ în rată cu titlul de comisioane.
Această măsură vine să stopeze practica unor bănci care găsiseră modalitatea de a ocoli restricţiile Băncii Centrale. Se ştie că, pentru a atrage clienţii cu venituri mici, băncile ofereau pe piaţă o dobândă mică, pentru ca suma ce se lua în calculul bonităţii să fie şi ea cât mai mică.
Pe de altă parte, eliminarea obligativităţii plăţii avansului pentru casele cumpărate cu credite imobiliare sau ipotecare va reprezenta, potrivit reprezentanţilor BNR, o intrare în normalitate pentru sectorul bancar românesc. Vestea este cu atât mai bună cu cât nu plata avansului se va elimina, ci obligativitatea sa. Aceasta înseamnă că dacă o persoană vrea să achite un avans pentru a nu împrumuta o sumă foarte mare, poate în continuare să facă acest lucru. De măsura luată de BNR vor beneficia tinerii cu venituri mari care nu au avut timp să strângă avansul pentru locuinţă şi care erau nevoiţi până acum să împrumute de la bancă şi banii pentru avans. Cu alte cuvinte, faptul că nu vor mai fi obligaţi la plata avansului îi va ajuta pe cei în cauză să intre în legalitate şi să ia toţi banii de la aceeaşi bancă.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.