Pentru a preveni victimizarea și pentru conștientizarea cetățenilor cu privire la necesitatea adoptării unei conduite preventive, polițiștii bihoreni au acționat pe întregul parcurs al sezonului estival atât în locaţiile cu un aflux mare de public din județul Bihor, cât și în zonele de agrement frecventate de copii.

 

Polițiștii Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității, polițiștii rutieri şi de proximitate din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Bihor, alături de reprezentanți ai Agenției Naționale împotriva Traficului de Persoane - Centrul Regional Oradea, au acționat preventiv în cele trei centre de agrement aparținând Direcției Județene de Tineret și Sport Bihor, în municipiul Oradea, în Șuncuiuș și Remeți. În cadrul taberelor școlare organizate în cele trei locații din județul Bihor, polițiștii au interacționat cu peste 300 de copii, tineri și cadre didactive proveniți din Bihor, Prahova, Satu Mare, Sălaj și Argeș.

Totodată, oamenii legii au acționat preventiv în cadrul taberei „Ceata lui Pițigoi”, organizată în municipiul Oradea, la Biblioteca Județeană Gheorghe Șincai și în Orășelul Copiilor din Oradea, destinată copiilor cu vârste între 6 și 14 ani.

În cadrul întâlnirilor pe care polițiștii și partenerii de progam le-au desfășurat cu copiii şi tinerii, au fost discutate aspecte legate de pericolele prezente în mediul virtual. De asemenea, poliţiştii de prevenire bihoreni i-au informat pe copii, în cadrul unor discuții interactive, prin intermediul unor jocuri special create pentru ei și în contextul unor concursuri pe teme preventive, cu privire la avantajele şi dezavantajele internetului, modul de reacţie în cazul unor incidente survenite pe reţelele de socializare, despre educaţia rutieră, siguranţa bunurilor personale și despre prevenirea traficului de persoane. Au fost prezentate filmulețe, documentare informativ-preventive, care au constituit punctul de plecare în cadrul discuțiilor purtate de polițiști cu copiii.

Totodată, în perioada iunie – august, polițiștii au acționat preventiv pe raza Stațiunii Băile Felix. În cadrul întâlnirilor desfăşurate cu turiștii din stațiunea bihoreană, aceștia au transmis recomandări preventive şi au distribuit materiale preventive pentru informarea şi conştientizarea opiniei publice asupra factorilor favorizanţi victimizării şi a măsurilor preventive ce trebuie adoptate pentru a preveni furturile, cu accent pe prevenirea furturilor de pe plajă, din spațiile de cazare, dar și pentru prevenirea furturilor din autoturismele în interiorul cărora au fost observate bunuri de valoare lăsate la vedere de proprietari.

Polițiștii de prevenire bihoreni vor continua activitățile menite să sublinieze importanța conduitei preventive pe perioada vacanței sau concediului în locuri publice cu un aflux mare de cetățeni, precum parcuri și centre comerciale, pentru a preveni furturile din buzunare, genţi şi din locurile de petrecere a timpului liber, tâlhăriile şi furturile din locuinţe sau din autoturisme.