Prezent în Bihor la sfârşitul săptămânii trecute, ministrul Sănătăţii Cseke Attila a participat, în prima parte a zilei de sâmbătă, la inaugurarea la Marghita a unui nou corp de clădire unde va funcţiona secţia de obstetrică-ginecologie, după care, în jurul prânzului, s-a informat în legătură cu stadiul lucrărilor de renovare a mai multor etaje de la Spitalul Clinic Municipal "Dr. Gavril Curteanu" din Oradea. Discuţiile avute cu reprezentanţii municipalităţii orădene s-au axat, în special, pe Centrul de Oncologie, care ar urma ca, peste un an, să funcţioneze în curtea acestui Spital Municipal.

Potrivit declaraţiilor ministului Sănătăţii, în maximum o lună şi jumătate va fi emisă o hotărâre de Guvern prin care Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţe va fi trasferat în administrarea Primăriei Oradea. În opinia sa, această unitate spitalicească ar urma să gestioneze doar partea de urgenţe, restul secţiilor urmând să fie mutate la Spitalul Municipal. În lumina acestor deziderate, Spitalul "Dr. Gavril Curteanu" trebuie pregătit pentru noile acitivităţi. Astfel, aici au fost demarate mai multe lucrări de reabilitare, acum aflate în diferite stadii de finalizare, cu sprijinul financiar al Ministerului Sănătăţii. În acest context, sâmbătă Cseke Attila a vizitat şantierul de la Municipal. Mai exact, ministrul a urcat până la etajul IX al Spitalului şi a coborât mai apoi la etajele VI, IV şi II, acolo unde lucrările se aflau în toi, termenul de finalizare fiind sfârşitul acestui an. Odată predate aceste lucrări, Spitalul Municipal ar putea oferi un pachet larg de servicii medicale: la parter vor funcţiona serviciile auxiliare, la etajul I - Compartimentul de Primire a Urgenţelor, la etajul II - secţia de Nefrologie şi Centrul de Dializă, la etajul III - Internele pentru Adulţi, iar la al IV-lea etaj - secţiile de Chirurgie Generală şi de Ortopedie. La etajul V va funcţiona Cardiologia, iar la VI - Neuropsihiatria Infantilă şi Hematologia, iar etajele VII, VIII şi IX vor fi ocupate de secţiile cu profil pediatric.
În ce priveşte Secţia de oncologie de la Staţionarul II, aceasta va fi mutată în următorul an, tot aici, la Municipal. În acest sens, în ultima şedinţă a Consiliului Local Oradea s-au aprobat indicatorii tehnico -economici pentru construcţia noului Centru Integrat pentru Tratamentul Cancerului Oradea. Valoarea investiţiei s-ar ridica la suma de 5.828.000 euro. Cât despre spaţiul hotelier al Secţiei de oncologie, există două variante, amenajarea lui la etajul cinci al Municipalului sau realizarea unei clădiri noi, lipite de Radiologie, în curtea Spitalului Clinic. Banii necesari construcţiei acestui imobil vor fi strânşi din donaţii. "Studiul geo a fost asigurat din sponsorizare, proiectul tehnic va fi realizat gratis de Ordinul Arhitecţilor, Holcim Aleşd ne-a promis întreaga cantitate de ciment necesară şi există câteva firme de construcţii care au promis că vor executa lucrarea tot în regim de sponsorizare", a declarat Gheorghe Carp, viceprimarul Oradiei.
Pe lângă Centrul de Oncologie, o prioritate a ministrului Sănătăţii o reprezintă şi secţia de Cardiologie Intervenţională de la Spitalul Judeţean. "Vrem să extindem programul naţional de Cardiologie Intervenţională, iar Oradea se poate înscrie anul viitor în acest program dacă va avea specialişti în acest domeniu", a precizat Cseke Attila.