Managerul interimar denunţă imixtiunile DSP în nominalizarea Comitetului Director

Supărare mare la Spitalul "Dr. Pop Mircea", din Marghita. Actualul manager interimar, Florian Ciora, este revoltat că propunerile sale pentru formarea noului Comitet Director al unităţii spitaliceşti nu au fost luate în considerare de către Direcţia de Sănătate Publică Bihor. Mai mult decât atât, şeful spitalului este de părere că Ministerul Sănătăţii a fost dezinformat cu privire la propunerile membrilor comitetului, efectuate în baza Legii 95/2009.

Schimbările manageriale care au avut loc în ultima perioadă şi trecerea anumitor unităţi spitaliceşti în subordinea primăriilor se pare că a creat mai mult haos decât ordine şi reorganizare. Fostul director, Liviu Groze, a fost revocat din funcţia de manager la sfârşitul lunii mai a.c., pentru "management defectuos al instituţiei", fiind înlocuit de interimarul Florian Ciora. La doar trei luni de la instalarea în scaunul de conducere al unităţii sanitare, noul manager a semnalat unele inadvertenţe, care au lezat autoritatea sa de director de spital. Având în vedere încetarea contractelor de administrare ale membrilor Comitetului Director al unităţii, conform Legii 95/2009, Ciora i-a propus ca director medical pe dr. Olimpia Pop, medic specialist ORL, ca director financiar-contabil pe ing.ec. Anton Băbilan şi ca director administrativ pe ec. Ştefan Zsembinszky. Numele celor trei specialişti au ajuns la Direcţia de Sănătate Publică, ce urma să expedieze propunerile Ministerului Sănătăţii. Mirarea a fost mare la Spitalul din Marghita în momentul în care au fost făcute cunoscute numele membrilor din comitet, altele decât cele recomandate de managerul unităţii.

"Cu de la sine putere a operat modificările"
Principalul vinovat, conform managerului Spitalului din Marghita, este dr. Marius Pîrcioagă, şeful DSP. În opinia managerului, directorul instituţiei sanitare "cu de la sine putere a operat unele modificări". Este vorba despre directorul medical, dr. Marius Gelu Chiriac, şi directorul administrativ, jr. Liviu Groze, propunerile Direcţiei expediate Ministerului Sănătăţii. Ciora este convins că directorul DSP a "dezinformat instituţia privind alegerea Comitetului Director". "L-am informat pe dr. Marius Pîrcioagă că numirea comitetului a fost făcută în baza Legii 95 din 14 aprilie a.c.. Drept urmare, am expediat către DSP recomandările noastre, după care am revenit cu două adrese, întocmite în 16, respectiv 22 iunie, întrucât instituţia sanitară nu a înaintat propunerile noastre către Ministerul Sănătăţii", a explicat managerul unităţii spitaliceşti. Contactat în legătură cu acuzaţiile care i se aduc, şeful DSP, dr. Marius Pîrcioagă, ne-a declarat că "numirile membrilor pentru Comitetul Director sunt interimare, până la organizarea concursului, evaluare la care vor putea participa şi persoanele propuse de reprezentanţii Spitalului 'Dr. Pop Mircea'". Pârcioagă a refuzat să mai facă alte comentarii.

Managerul nu s-a mulţumit "cu una, cu două", drept urmare a încercat să rezolve problema la un nivel mai înalt, solicitând Ministerului Sănătăţii "aprobarea anulării celor două numiri realizate fără acordul nostru". De asemenea, cer nominalizarea directorului medical, dr. Olimpia Pop, şi a celui administrativ, Ştefan Zsembinszky. Cu toate că finalitatea acestei nebuloase nu se cunoaşte pentru moment, şeful DSP mai spune că Ministerul Sănătăţii nu l-a informat cu privire la acest caz.