Două sute de oameni mor în România, anual, din cauza incendiilor, iar alţi aproape 600 sunt răniţi, intervenţiile pompierilor fiind destul de dificile în condiţiile în care peste jumătate din tehnica de stingere a focului este mai veche de 20 de ani, arată datele din proiectul de consolidare a IGSU. Potrivit bilanţului de activitate al ISU Crişana, în 2015, în urma incendiilor produse în Bihor au murit trei persoane, în timp ce în 2014 şi-au pierdut viaţa opt oameni.

 

Pe 4 august, pe site-ul Ministerului Afacerilor Interne (MAI) a fost pusă în dezbatere publică Strategia de consolidare şi dezvoltare a IGSU pentru perioada 2016-2025, elaborată în „vederea creşterii capacităţii operaţionale şi de răspuns, reducerii impactului efectelor situaţiilor de urgenţă asupra comunităţilor şi îmbunătăţirii calităţii misiunilor executate”. Mai exact, este planul de pregătire şi investiţii al celor de la Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU), pentru o mai bună intervenţie în caz de urgenţe precum incendiul din clubul Colectiv sau accidentele aviatice din ultimii ani. În document se arată că incendiile reprezintă, potrivit datelor strânse în ultimii şapte ani, cel mai frecvent risc în cazul situaţiilor de urgenţă din România, peste cele naturale, tehnologice ori biologice. Astfel, între anii 2008-2015 numărul incendiilor a crescut de la 15.500 pe an la 26.247. Datele sunt îngrijorătoare şi în privinţa victimelor. În analiza celor de la IGSU se notează că, anual, în România 200 de persoane îşi pierd viaţa din cauza incendiilor, iar numărul răniţilor este între 400-600 de oameni. Principalele cauze ale incendiilor sunt „manevrarea instalaţiilor electrice cu improvizaţii ori defecţiuni (circa 26%), utilizarea focului deschis fără respectarea normelor (15%), neverificarea şi neîntreţinerea coşurilor de fum (24%) şi acţiunile intenţionate (10%)”. Printre problemele pe care IGSU le are în prezent, cea mai gravă se referă la tehnica de intervenţie, datele furnizate de inspectorat arătând că 56% din aparatură are o vechime în serviciu mai mare de 20 de ani. În acest context, punctele slabe ale instituţiei sunt "deficitul de mijloace de intervenţie, lipsa unei evaluăriia riscurilor la nivel naţional, încadrarea insuficientă cu personal specializat, proceduri insuficient aplicate".

 

ISU Bihor, peste 9.000 de intervenţii în 2015

Pe plan local, potrivit bilanţului de activitate pe 2015, prezentat de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă “Crişana” al judeţului Bihor la începutul acestui an, pompierii bihoreni împreună cu cadrele medicale de la SMURD au avut, în 2015, 9.136 de intervenţii, în medie 25 pe zi. Dintre acestea, 313 au fost incendii, mai mult cu peste 8% decât în 2014. Potrivit statisticilor, cele mai multe incendii s-au produs în mediul rural, 59%, majoritatea la gospodării şi anexele acestora. Cele mai multe intervenţii, incendii, dar şi alte tipuri, au avut loc în Oradea, Aleşd, Ştei şi Marghita, în timp ce doar la incendii pompierii au intervenit în special în Oradea, Sânmartin şi Ştei. Cauzele care au dus la izbucnirea incendiilor au fost aceleaşi şi anul trecut, respectiv echipamentele electrice defecte sau improvizate, coşurile de fum şi fumatul. În ceea ce priveşte numărul persoanelor decedate în astfel de incidente, în 2015 şi-au pierdut viaţa în incendii trei persoane, faţă de opt în 2014, 21 au fost rănite (12 în 2014), iar 10 au fost salvate (61 în 2014). Referitor la logistică, în 2015 au intrat în dotarea pompierilor bihoreni o serie de mijloace tehnice moderne, autospeciale, ambarcaţiuni cu motor, motopompe, necesarul fiind acoperit în procent de 73%.