Trupa Arcadia a avut sâmbătă cea de-a treia premieră a stagiunii, spectacolul „Stan Bolovan, spaima zmeilor”, în regia Mariei Mierluţ. Sala a fost plină cu copilași de toate vârstele, de la trei ani în sus, aparițiile surprinzătoare, jocul de lumini, muzica și dialogurile smulgând ropote de aplauze. 

 

Cei mai mici dintre orădeni au trăit la maxim povestea de sâmbătă, de la Teatrul Arcadia. Păpușile bine lucrate (zmeoaica părea o combinație de „Predator” și vrăjitoare din basme) au trezit impresii puternice, iar iscusința și talentul de a ieși din orice situație a lui Stan Bolovan au fost un deliciu pentru cei mici. Luminile și culorile, condimentate cu fragmente folclorice, au fost și ele bine alese.

În spectacol s-au folosit, pentru prima dată pe scena Arcadia, marionete cu tijă, confecţionate din materiale naturale, pentru a crea atmosfera rustică a satelor româneşti. Mânuirea păpușilor a presupus o tehnică aparte în care actorul nu a fost la vedere, iar scenografia a însemnat şi construirea unei scene şi a unui decor pentru marionete.

Scenografa Oana Cernea a folosit pentru păpuşile şi decorul din acest spectacol produse naturale. Păpuşile au fost sculptate în lemn, accesoriile erau din lână şi blană naturală, iar costumele din in şi cânepă. De asemenea, cei trei zmei au fost construiţi din mături (zmeul cel mare), coşuri de nuiele (zmeul mijlociu) şi câlţi de cânepă (zmeul cel mic). Materia primă folosită în atelierele teatrului a fost special aleasă pentru a asigura aerul rustic, tradiţional românesc.

Din distribuţia spectacolului au făcut parte actorii: Zentania Lupşe (Stanca şi Mama zmeilor); Andrei Fazecaş (Zmeul mijlociu şi Sf. Petru), Igor Lungu, (Zmeul cel mare şi Păcurarul), Florin Stan (Zmeul ce mic), Florian Silaghi (Stan Bolovan) şi Rin Tripa (Dumnezeu şi Câinele Pădurarului). Recuzita a fost asigurată de Armanca Serac.