AS Roşia - Gloria Căbeşti 3-1

Penultima etapă a Ligii a V-a a programat mult aşteptatul derby al Văii Roşii, AS Roşia - Gloria Căbeşti. Meciul a stârnit ambiţii printre microbiştii zonei, aproximativ 600 de spectatori ajungând la terenul din Roşia. Aşa cum era de aşteptat, Gloria a venit însoţită de numeroşi suporteri, care au dat tonul unui regal fotbalistic de ţinută, toţi creând o atmosferă incendiară, de mare derby.

 

Din păcate, spectacolul din teren a fost stricat de suprafaţa de joc impracticabilă, a doua Copacabana, de intrările dure ale ambelor echipe, dar mai ales de lipsa de experienţă a arbitrului de centru Vasile Cozac, depăşit de miza meciului. După un sfert de oră de joc echilibrat, Cozac iese la rampă, dictând penalty pentru gazde, ratat însă de portarul Burescu, şutul anemic al acestuia întâlnind bara. În minutul 20, Bolha vede al doilea galben şi este eliminat, iar 18 minute mai târziu, centralul procedează la fel şi cu Iştoc. În urma acestei faze s-a deschis scorul, talentatul Sebi Uşvat reuşind să puncteze, cu largul concurs al portarului Moghiş (1-0). Spre finalul reprizei, fundaşul dreapta căbeştean Cociu trimite un "trasor" de la 25 metri, care l-a lăsat fără replică pe portarul Burescu (1-1).

Pauza n-a fost de bun augur pentru căbeşteni, care au încasat golul de 2-1, la două minute de la reluare, când Popovits a marcat la colţul lung, la capătul unei acţiuni individuale, care i-a scos în relief calităţile de atacant pur sânge (2-1)

A fost momentul care a eliminat presiunea de pe umerii roşienilor. Aceştia au reuşit desprinderea în minutul 65, Turc îndeplinind formalitatea, după centrarea perfectă a lui Uşvat (3-1). Până la final s-a jucat haotic, cu faulturi cu nemiluita şi gafe ale lui Cozac, acesta neacordând penalty la o fază în care Moţiu l-a faultat pe Lezeu. A dat, însă, al doilea galben pentru Toda, care a fost trimis la cabine cu 2 minute înainte de final, moment în care lucrurile era să degenereze atât în teren, cât şi în tribune.

Victorie importantă obţinută de gazde, după un joc cu multe durităţii şi răutăţi, care se vor repeta probabil şi la meciul retur. Şefii arbitrajului bihorean ar fi avut obligaţia să trimită o brigadă experimentată şi valoroasă pentru a mai atenua din tensiunea şi încărcătura emoţională, specifică unor jocuri cu orgolii la mijloc.

Ocupanta locului secund în seria a III-a, AS Roşia, e mult schimbată în bine faţă de ediţia precedentă. Aducerea lui Popovits ca antrenor-jucător este mişcarea cea mai inspirată făcută de primarul Bonca, acesta implicandu-se total la echipa de fotbal. Din fosta echipă, ciuca bătăilor anii trecuţi, au mai rămas câţiva jucători, titular rămânând doar Sebi Uşvat. În rest, în lot se regăsesc foşti jucători ai Vulturului Dobreşti.

Gloria Căbeşti continuă şirul de evoluţii bune, dar norocul nu e de partea ei, punctul negativ fiind şirul interminabil de cartonaşe roşii (nouă în zece etape), record absolut pentru o echipă participantă în liga lui Valer Vancea.

Roşia: V. Burescu - Ciuhandu, Moţiu, Maliţa, P. Burescu, Turc, Monenciu, Bolha, L. Tirla, Popovits (89 Cl. Horaniţ), Uşvat, Pup. Antrenor: Paul Popovits

Căbeşti: Moghiş - Toda, Cociu (54 Herman), Popa, Iştoc, Lezeu (58 Manea), Iancu, Goina, Kovacs, Tamaş, Ştefănică. Antrenor: Liviu Barnoş.