Urbea Beiuşului e mult mai săracă: a plecat din ea, pe cărările Împărăţiilor Cereşti, poate să se plimbe şi să cugete în linişte, poate doar să se odihnească puţin, eminentul dascăl şi cărturar Gavril Hădărenu, un om de o omenie aparte şi un prieten de o loialitate şi o corectitudine exemplare. Aproape că nu-mi pot imagina weekendurile fără Gabi, fără discuţiile şi truda comună pe paginile monografiei Beiuşului, care, de 6 ani, au cimentat o prietenie începută prin anii 1968, dându-i ceva din farmecul şi bucuria împlinirilor, satisfacţia datoriei împlinite. Aproape că nu-mi pot imagina viaţa intelectuală a Beiuşului fără entuziasmul romantic, fără idealismul lui Gabi Hădăreanu, deşi omul era de o discreţie şi o modestie copleşitoare. Aproape nu-mi pot imagina dascălimea Beiuşului fără Gabi Hădăreanu, nu numai omul de la catedră sau directorul, ci în primul rând luptătorul pentru cauzele nobile ale învăţământului, pentru demnitatea şi altitudinea naţională a actului educativ. Sunt multe imagini în care mi se va părea anost Beiuşul, fără prezenţa lui Gabi, omul şi intelectualul care şi-a înţeles, de la bun început, condiţia de cărturar al Beiuşului, aşezându-se în buna tradiţie a acestui loc binecuvântat, despre care a scris şi o carte impresionantă, un veritabil imn închinat acestui spaţiu românesc producător de istorie, pentru care noi, contemporanii, îi suntem recunoscători, recunoştinţă pe care o va împărtăşi suntem siguri, şi posteritatea.
Viitorul "fiu al Beiuşului", Gavril Hădăreanu, s-a născut la 13 februarie 1939, în comuna Ceanu Mare, jud. Cluj. Licenţiat în filozofie şi pedagogie, specializarea secundară istorie, al Facultăţii de Istorie şi Filozofie din cadrul Universităţii "Babeş-Bolyai" Cluj-Napoca, promoţia 1967.
După absolvirea facultăţii, a fost profesor la Şcoala generală din Căbeşti (1967-1968), la Liceul Pedagogic din Beiuş (1968-1975), la Liceul "Samuil Vulcan" (1975-1993), inspector şcolar general (1990), profesor şi director al Liceului "Nicolae Bolcaş" (1993-2001), director al Colegiului Universitar de Institutori "Nicolae Bolcaş" (1994-2004), cadru didactic asociat al Facultăţii de Ştiinţe Socio-Umane din cadrul Universităţii din Oradea, filiala Beiuş (2005-2007).
Gavril Hădăreanu a desfăşurat şi o rodnică activitate ştiinţifică şi publicistică, cu preocupări în cadrul didacticilor speciale (discipline socio-umane şi pedagogice) şi istoriei locale, finalizate într-o serie de studii publicate în reviste de specialitate. În anul 1995 a lansat volumul "Torţe arzând în Ţara Beiuşului", iar în 2007 studiul monografic "85 de ani de învăţământ pedagogic la Beiuş 1922-2007" (împreună cu dr. Sorin Cuc). Este coautor al monumentalei monografii dedicate Ţării Beiuşului ("Beiuşul şi lumea lui", 4 vol.), contribuţia sa vizând cultura şi învăţământul, dar şi munca de corectură şi de concepţie.
Apreciindu-i munca de o viaţă, beiuşenii lui dragi l-au omagiat, cu prilejul pensionării, în „Biblioteca Beiuşului" (serie nouă, nr. 1/2001), croindu-i un profil pe măsură: "Contemporanul nostru - Gavril Hădăreanu - o viaţă închinată şcolii".
Acest om, cu nume de arhanghel, venit de pe alte meleaguri pe tărâm bihorean, molipsit de morbus loci, slujind cu credinţă cultura acestei aşezări, printr-un travaliu sisific şi dăruire, a modelat suflete şi conştiinţe, care, astăzi, îi aduc un ultim omagiu, conducându-l spre misterioasele cărări ale Împărăţiilor Cereşti.
Dumnezeu să te aibă în pază, bune Prietene, Dascăl şi Cărturar al Beiuşului, să-ţi dea liniştea şi odihna binemeritate!