Controversatul om de afaceri Beniamin Rus, patronul firmei Selina, a devenit de ceva vreme un personaj foarte activ în viaţa publică a Oradiei. Chiar dacă legea îi obligă, puţini sunt oamenii politici bihoreni care reuşesc ca, lună de lună, să organizeze câte o conferinţă de presă, în schimb, Beniamin Rus profită de orice ocazie pentru a ieşi în faţa publicului. Mai mult, el pare convins că forţa financiară pe care o deţine - datorată, însă, în cea mai mare măsură, lucrărilor plătite din bani publici pe care le-a executat - îi dă dreptul să aducă grave acuzaţii unor reprezentanţi ai administraţiei locale. Discursul său de ieri a fost condimentat şi cu numeroase injurii la adresa unor reprezentanţi mass-media, care şi-au permis, de-a lungul timpului, să relateze despre calitatea îndoielnică a unora dintre lucrările executate de către firma Selina.

 

În faţa unei realităţi greu de contestat, ieri, Beniamin Rus s-a văzut nevoit să recunoască că pe tronsonul Metro-Selgros al drumului de centură, de curând redeschis circulaţiei, au fost înregistrate câteva probleme. Însă patronul firmei Selina neagă că deficienţele apărute sunt cauzate de calitatea execuţiei, aruncând întreaga responsabilitate în cârca celor care au decis folosirea unei reţete pentru primul strat de asfalt, de o calitate îndoielnică. "După începerea lucrărilor s-a pus presiune pe executant să finalizeze cât mai repede lucrările. Îmi asum răspunderea şi îmi cer scuze specialiştilor care mi-au cerut să fiu mai temperat. Ei au zis să mai aşteptăm două-trei zile, dar eu le-am zis să dăm drumul la circulaţie. De asemenea, s-a folosit în loc de beton stabilizat o soluţie optimală care se încăpăţânează să reacţioneze favorabil la umezeală. Ne asumăm calitatea lucrărilor. Noi vom scoate toată suprafaţa compromisă şi vom reface lucrările pe cheltuiala noastră", a precizat Beniamin Rus. Potrivit acestuia, lucrarea finală nu va avea de suferit. Rus s-a arătat dezamăgit de faptul că promisiunile premierului Boc şi ale ministrului Transporturilor privind decontarea lucrărilor efectuate nu s-au pus în practică. Însă cea mai mare dezamăgire pare să vină de la primarul Ilie Bolojan, care i-a promis că îi va acorda un avans pentru drumul de centură. Presa a comentat nelegalitatea unui astfel de demers, în condiţiile în care centura se află în administrarea Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România. "Presa a comentat şi această decizie a Primăriei Oradea de a ne acorda un avans, astfel că şi-a reconsiderat poziţia şi nu vom mai primi banii", a declarat Rus, vizibil marcat de „trădarea" lui Bolojan. Chiar şi aşa, lucrarea de pe tronsonul Metro-Selgros nu va scăpa de o analiză a specialiştilor Inspectoratului Teritorial în Construcţii Bihor, care a convocat pentru mâine reprezentanţii constructorului, proiectantului şi consultantului pe teren, pentru a verifica calitatea lucrărilor.

 

Radu Ţîrle, marota lui Rus?!

Trecând rapid peste această parte de asumare a responsabilităţilor, Beniamin Rus a revenit la vechea sa atitudine arogantă vizavi de acele persoane care îşi permit să-l critice. Ţinta atacurilor sale a fost, şi de această dată, preşedintele Consiliului Judeţean Bihor, Radu Ţîrle. Dacă în urmă cu un an Rus l-a calificat pe Ţîrle ca fiind "paranoic", acum preşedintele CJ Bihor a fost retrogradat la statutul de "mic dictator". Injuriile şi acuzele la adresa şefului administraţiei publice judeţene nu au contenit timp de o oră. Rus i-a mai imputat că a dispus un control la bazele de deszăpezire, fără a-l înştiinţa în prealabil. De asemenea, a reproşat specialiştilor din comisia de evaluare a ofertelor de licitaţie că nu au experienţă. Mai mult, Rus l-a acuzat pe Ţîrle că l-a şantajat în ceea ce priveşte contractul cu Muzeul Ţării Crişurilor. "Contractul pentru Muzeu a fost semnat sub presiunea şantajului, odată cu contractul pentru drumul judeţean Ianoşda-Bicaciu. Am fost sfătuit să renunţ la contractul de reabilitare a drumului judeţean. Mi s-a spus că, dacă nu tac şi nu stau în banca mea, nu mai fac Muzeul, motiv pentru care nu am mai contestat la Ianoşda", a mai declarat Beniamin Rus. Chiar dacă a acceptat şantajul, Rus pare acum hotărât să-şi îndrepte greşeala şi promite că, în zilele următoare, va sesiza DNA-ul, Curtea de Conturi, Guvernul României, chiar şi Cultul Penticostal cu privire la atitudinea lui Ţîrle. "Ţîrle nu se înţelege cu oamenii din biserica sa. E un om de mare inconsecvenţă şi răutate. Nu e nici cu Dumnezeu, nici cu Dracul. Ţîrle e un cancer pentru Bihor", a concluzionat Rus, care a ţinut să-i citeze chiar din Biblie lui Ţîrle pentru a sublinia faptul că nu respectă perceptele penticostale.

 

Referitor la toate aceste acuze, Radu Ţîrle ne-a comunicat că îşi rezervă dreptul să vină cu unele precizări în zilele următoare.