Centrul Şcolar de Educaţie Incluzivă ,,Orizont” Oradea a organizat miercuri, 20 decembrie, cea de-a X-a ediţie a Festivalului Internaţional ,,Naşterea Domnului - Dar de Crăciun”.  La ediția din acest an a evenimentului și-au dat concursul, pe scenă, 273 de copii din instituții bihorene, dar și din țară și din străinătate.

 

Festivalul s-a desfășurat sub forma unui concurs, cu tema religioasă „Magia Crăciunului”, și a avut patru secţiuni: Decorațiuni (pictură, colaj, obiecte decorative), Muzică/Dans (cântece, dans, instrumente muzicale), Teatru/Obiceiuri (scenete, teatru de păpuși, confecționare decor, costume) și DVD.

Prin introducerea concursului în CAEN 2017, evenimentul a fost deschis instituţiilor din toată ţara și din străinătate, ceea ce pentru organizatori reprezintă un indicator al reuşitei.

Spectacolul a avut loc miercuri, 20 decembrie, în Sala Arcadia a Teatrului Regina Maria, și a fost prezentat de Romina Dan și Mircea Dan, profesori la CSEI Orizont Oradea.

La ediția din acest an și-au dat concursul, pe scenă, 273 de copii din instituții bihorene, dar și din țară și din străinătate, la secţiunea DVD au participat în jur de 20 formaţii artistice, coordonate de 34 cadre didactice din 13 instituții bihorene, din țară și din străinătate (Polonia, Turcia, Ungaria, Grecia și Lituania), iar la secțiunea Decorațiuni, au fost expuse sute de lucrări ale copiilor cu CES, coordonați de 763 cadre didactice din 105 unități școlare din întreaga țară și din străinătate.

Coordonatoarele evenimentului au fost prof. dr. Angela Marușca, directorul CSEI Orizont, și Cristina Cristea, profesor în cadrul aceleași instituții, ajutate de colegii lor, o echipă minunată care se implică an de an, trup și suflet, în realizarea acestui eveniment.

„Prin desfășurarea acestui festival, dorim să menţinem o bună relaţie de colaborare cu familiile elevilor şi cu reprezentanţii autorităţilor locale. Sperăm că va creşte stima de sine şi încrederea în forţele proprii la elevii implicaţi în festival, având în vedere că sunt copii cu cerinţe educative speciale (CES). Unii dintre ei, elevi care nu au mai urcat niciodată pe scenă, au ocazia să socializeze și să lege prietenii cu colegi din şcolile partenere, dar și să descopere tradiţii şi obiceiuri noi de Crăciun. Mulțumim domnilor directori Daniel Vulcu și Florian Silaghi, pentru că ne primesc în fiecare an și ne ajută în organizarea acestui festival”, ne-a declarat prof. Angela Marușca.

Prin efortul conjugat al școlii organizatoare, al colaboratorilor, partenerilor și sponsorilor, toți copiii au fost recompensați, pentru munca și talentul lor, cu pachete cu diplome, jucării și pachete cu dulciuri.

Evenimentul a fost organizat de Centrul Şcolar de Educaţie Incluzivă ,,Orizont”, Oradea, în colaborare cu Inspectoratul Școlar Județean Bihor, Consiliul Județean Bihor, Teatrul „Regina Maria” Oradea, Palatul Copiilor și Elevilor Oradea, Liceul de Arte Oradea, Episcopia Ortodoxă a Oradiei, Universitatea din Oradea, CJRAE Bihor și Asociația Națională a Profesorilor Psihopedagogi „Orizont”. Sponsorii festivalului au fost: ACTA Center, Asociația „Toma George Toboșarul”, Thomas Baloane, dar și persoane inimoase, devotate școlii organizatoare.