Administraţia orădeană trenează de mai bine de un an rezolvarea situaţiei imobilului de pe str. Mihai Eminescu nr. 25/A, unde funcţionează Grădiniţa nr. 26. În august 2008, contractul de închiriere a imobilului încheiat cu Camera de Comerţ şi Industrie Bihor a expirat. De atunci, cele şase grupe de copii au beneficiat mai mult de clemenţa proprietarului de drept decât de interesul municipalităţii pentru a le asigura celor peste 120 de copii un spaţiu adecvat procesului de învăţământ, dar care să nu le pună sănătatea în pericol...

Prin refuzul constant al Primăriei Oradea de achitare a chiriei solicitate de CCI se încalcă dreptul constituţional al acestei instituţii la proprietatea pe care a redobândit-o după ani grei de lupte prin instanţe. O situaţie paradoxală pentru o municipalitate liberală, condusă de un primar care în urmă cu un an, în plină campanie elelctorală, vorbea despre relansarea Oradiei, despre reclădirea unui mediu de afaceri sănătos prin recunoaşterea şi răsplătirea aportului investitorilor la dezvoltarea comunităţii. Vorbe frumoase, dar cam goale de conţinut, câtă vreme dreptul de proprietate al Camerei de comerţ şi industrie, reprezentantă a mediului investiţional local, asupra imobilului său este ignorat.

Pe cine nu laşi să moară...
În tot acest timp, municipalitatea a profitat din plin de generozitatea Camerei de comerţ şi industrie şi pe parcursul întregului an şcolar 2008/2009 i-a "cazat" aici pe copiii de la Grădiniţa 26, mulţumită fiind de faptul că a scăpat de grija găsirii unor soluţii de mutare a grupelor de preşcolari. Mai mult, sub pretextul că imobilul a fost retrocedat, executivul a găsit şi explicaţii pentru nealocarea unor sume de bani pentru întreţinerea acestuia, deşi unele încăperi şi dependinţe se află într-o stare avansată de degradare, prezentând un real pericol pentru cei 120 de copii. Ani la rând aici nu s-au făcut decât igienizări, deşi se impuneau cu necesitate reparaţii capitale. Nici nu-i de mirare că după atâta nepăsare, pe pereţii din holuri şi în grupurile sanitare a apărut igrasie. Sala de mese de la subsol se află în cea mai proastă stare. Pereţii interiori sunt aproape în totalitate cuprinşi de igrasie, iar aerul este umed şi impregnat cu miros de mucegai. "Primăria nu a investit aici în ultimii ani motivând că nu au niciun interes să investească aici. Nu era normal să nu aloce bani. Dar dacă îl iei pe "nu" în braţe, nu rămâne", ne-a precizat directorul Grădiniţei nr. 26, Maria Trip.

Fără aviz sanitar de funcţionare
Totuşi, administraţia orădeană a riscat să îi ţină pe copii în aceste condiţii precare, costurile mici ale întreţinerii imobilului făcându-i să treacă peste nevoia de siguranţă a celor mici. "Grădiniţa a fost autorizată în anii anteriori. Pentru anul şcolar 2008/2009 nu a mai primit însă avizul de funcţionare, constatându-se degradări la unele încăperi", ne-a declarat dr. Zoe Bitea, director executiv adjunct în cadrul Direcţiei de Sănătate Publică Bihor.
Dacă tot au riscat să îi ţină aici pe copii un întreg an şcolar, măcar să fi învăţat ceva din această experienţă. Din păcate, din august 2008 şi până acum nu s-au găsit soluţii viabile nici pentru funcţionarea grădiniţei în actualul spaţiu, dar nici pentru mutarea într-un alt imobil adecvat, situat tot în zona centrală. Negocierile nu s-au soldat cu vreun rezultat, municipalitatea refuzând să achite facturile proprietarului de drept. Asta în condiţiile în care alţi proprietari care au închiriate imobile Primăriei, tot în zona centrală, beneficiază de un tratament privilegiat, pentru unele spaţii plătindu-se din bugetul public chiar şi 30 euro/mp.

În ceea ce priveşte o poziţie oficială clară de la reprezentanţii Primăriei e greu de obţinut, fiecare parte implicată dând din colţ în colţ cu explicaţiile.