În fiecare an, în ultima miercuri din luna mai se sărbătorește Ziua Mondială a Sclerozei Multiple. Anul acesta, evenimentul a fost marcat pe 25 mai, ocazie cu care au fost organizate activități speciale dedicate pacienților afectați de această maladie. Evenimentele au culminat ieri, cu Ziua Porților Deschise la Centrul de Servicii Sociale pentru Persoane cu Dizabilități din Oradea. În deschiderea manifestării, un grup de elevi de la Liceul Teoretic „Lucian Blaga”, coordonați de prof. Anda Ardelean, au prezentat o piesă de teatru din mitologia greacă.  

„În fiecare an, în luna mai, comunitatea de scleroză multiplă din România și din lume organizează evenimente speciale dedicate pacienților afectați de această maladie. Anul acesta, pacienții au sărbătorit, pe 25 mai, Ziua mondială de luptă împotriva SM”, ne-a declarat părintele Laurențiu Lazăr, directorul executiv al Asociației Naționale de Scleroză Multiplă din România, adăugând că așa cum este boala, imprevizibilă și diferită de la un pacient la altul, tot așa Ziua Mondială a SM nu are o dată fixă, ci se marchează în ultima miercuri din luna mai. „La Oradea, încercăm să arătăm publicului larg, nu doar pacienților, munca noastră, a Centrului de Scleroză Multiplă Bihor, singurul de acest fel din România. De asemenea, dorim să implicăm tot mai mult comunitatea locală în activitățile de integrare a persoanelor afectate de SM”, a precizat interlocutorul nostru. La Centrul SM din Oradea (n.r. - strada Buzăului nr. 2 B), se află și sediul Asociației de Scleroză Multiplă din România. Prin urmare ieri, cu ocazia Zilei Porților Deschise, au fost prezentate rezultatele activităților de pe tot cuprinsul țării, cu ocazia Zilei Mondiale a SM și, în mod special, Ștafeta Ciclistă SM. Aflată la cea de-a patra ediție, ștafeta s-a desfășurat în perioada 17-26 mai, în șapte orașe din România, fiind organizată de Asociația de Scleroză Multiplă România, în colaborare cu Fundația de Scleroză Multiplă Bihor și Asociația Filantropia Oradea. Startul s-a dat pe 17 mai, din Oradea, Piața Unirii, și a ajuns prin următoarele locații: Bistrița, Cluj-Napoca, Chișinău - Republica Moldova, Constanța, București și Alba Iulia. „Ștafeta Ciclistă SM a colectat de peste tot mesaje de încurajare din partea suporterilor și a participanților la evenimentele noastre. Ele sunt postate aici, în ghivece cu flori, și le vom folosi mai departe în munca noastră”, a menționat părintele Laurențiu Lazăr. 
Ziua Porților Deschise, la Centrul SM din Oradea, a debutat cu prezentarea unei piese de teatru din mitologia greacă de către un grup de elevi din clasele a IX-a C și a XII-a B de la Liceul Teoretic „Lucian Blaga”, coordonați de prof. Anda Ardelean. În continuare, a avut loc prezentarea serviciilor sociale pentru persoanele cu dizabilități oferite de Fundația de Scleroză Multiplă Bihor, precum și a rezultatelor Ștafetei Cicliste SM, la nivel național. Totodată, au avut loc prezentări tematice pentru pacienții afectați de SM, susținute de medici specialiști în neurologie și fizioterapie, dar și de către reprezentanți ai unor instituții locale (ASCO, DGASPC Bihor). Cel mai arzător subiect a fost însă deschiderea unui centru de tratament la Oradea pentru bolnavii cu SM. „Pacienții cu SM din Bihor, și nu numai, își doresc deschiderea unui centru de tratament și la Oradea, pentru că e foarte costisitor pentru pacienți să naveteze în țară, o dată pe lună, pentru tratament și analize. Acest centru ar trebui să existe obligatoriu în cadrul unui spital. Șanse tehnice sunt, trebuie să mai existe și posibilitate bugetară...”, a conchis interlocutorul nostru.