În cadrul primei conferinţe de presă organizate de noua conducere a AJF Bihor, Radu Bitea, preşedintele instituţiei, a demontat, cu acte, fiecare afirmaţie făcută de către conducătorii Asociaţiei „Cavalerii Fluierului” cu privire la ceea ce se întâmplă în arbitraj. Conducătorii fotbalului bihorean au oferit un răgaz de două luni pentru ca cei care nu se împacă nici acum cu rezultatul alegerilor din 27 februarie să revină la sentimente mai bune.

 

Plăţi către CJA investigate de DRA Bihor

 

„Octavian Şovre, fostul conducător al CJA Bihor, a afirmat că pe parcursul anului 2016 Comisia Judeţeană de Arbitri nu a primit niciun leu de la AJF Bihor. Lucru complet fals demonstrat de cele 5 facturi înregistrate la AJF care a făcut plăţi către CJA, unele dintre acestea purtând chiar numele său. În acest sens, pentru a lămuri chestiunea, am făcut o adresă către Direcţia Regională Antifraudă Bihor care urmează să investigheze toate aceste probleme”, a declarat Radu Bitea, care a prezentat documente care atestă spusele sale. În continuare, preşedintele AJF Bihor a subliniat un alt aspect legat de finanţele CJA Bihor. „Cornel Pantea, cel care a condus arbitrajul bihorean înaintea lui Octavian Şovre, la plecarea din funcţie, a lăsat în buget suma de 16.000 de lei. În schimb, arbitrul internaţional, atunci când a părăsit această funcţie, a lăsat în conturile CJA zero lei”, a mai spus Radu Bitea.

 

„ACF şi-a pierdut obiectul de activitate”

Un alt punct sensibil între fosta conducere a arbitrajului bihorean şi cea a AJF Bihor este baza materială specifică care nu este pusă la dispoziţia CJA Bihor. „Asociaţia Cavalerii Fluierului s-a înfiinţat cu scopul de a suplimenta finanţarea CJA Bihor. În acest moment organizaţia nu doar că nu mai sprijină arbitrajul bihorean, ci face tot ceea ce îi stă în putinţă pentru a-l încurca. ACF deţine echipamente specifice arbitrajului, dar nu le pune la dispozia CJA. În acest sens, nefăcând nimic pentru arbitri, organizaţia nu mai are obiect de activitate. Sponsorii acestui ONG sunt dezinformaţi cu privire la destinaţia banilor pe care aceştia îi donează”, a mai afirmat preşedintele AJF Bihor. Cu privire la boicotul mascat făcut de către arbitrii divizionari, Radu Bitea a adus unele precizări care îl incriminează din nou pe Octavian Şovre. „Octavian Şovre şi-a depus demisia în data de 23 februarie. Echipele de fotbal au solicitat arbitraje pentru amicale începând din 19 februarie, iar Octavian Şovre, în data de 21 februarie, pe un grup de socializare din care fac parte 86 de persoane din lumea fotbalului, a avertizat arbitrii să nu oficieze la jocurile amicale. El a declarat că nu avea cum să facă acest lucru, deoarece nu mai era în funcţie la acel moment, lucru complet fals demonstrat de acea declaraţie online care este datată”, a mai adăugat Radu Bitea. Preşedintele AJF Bihor a avut o discuţie rămasă fără rezultat cu cei 15 arbitri divizionari care aleg în continuare să boicoteze fotbalul bihorean. „De ce afirm că este practic un boicot, cu toate că ei se dau indisponibili din diverse motive este pentru că aceiaşi arbitri oficiază jocuri în diviziile superioare”, a spus preşedintele AJF Bihor.

 

Arbitri aflaţi la un pas de excludere

O altă situaţie gravă care va fi supusă analizei de către Comisia de Disciplină este alegerea unui grup de 6 arbitri de a oficia partide din judeţul Satu Mare fără ca acest aspect să fie adus la cunoştinţa AJF Bihor. „O situaţia care contravine grav regulamentelor este alegerea făcută de către 6 arbitri din lotul judeţean care au oficiat la meciuri din cadrul campionatului judeţean din Satu Mare. Este vorba despre Marius Omuţ, Rareş Vidican, Bogdan Gireadă, Lakatos Rareş, Sergiu Albu şi Radu Pascu. Toţi vor fi chemaţi la Comisia de Disciplină care poate decide să fie sancţionaţi de la avertisment până la excluderea din arbitraj”, a fost o altă problemă evocată de către Radu Bitea. Tot referitor la corpul de arbitri, Radu Bitea a prezentat situaţia fraţilor Danşa. „Ciprian Danşa, în data de 24 februarie, cu 3 zile înainte de alegeri, a solicitat şi i-a fost aprobat transferul la CJA Satu Mare. Ulterior acesta ar fi dorit să revină asupra deciziei, declarând că pur şi simplu a încercat să facă un simplu test. Solicitarea nu i-a fost aprobată, deeoarece cu astfel de chestiuni nu ne jucăm. În ceea ce îl priveşte pe Laurenţiu Danşa am făcut o solicitare către DNA Piteşti, care instrumentează dosarul „Mită în arbitraj”, pentru a şti care este situaţia juridică a acestuia. Răspunsul a fost foarte clar, instituţia neputând să ne dea amănunte referitor la o persoană care este anchetată. Aşadar, în condiţiile în care Laurenţiu Danşa are aceste probleme, pe toată această perioadă el va fi suspendat din arbitraj”, a fost ultimul aspect lămurit de către Radu Bitea în războiul pe care fosta conducere a CJA Bihor alege să îl ducă. Rămâne de văzut dacă cei vizaţi de aceste afirmaţii, toate probate, vor avea argumente să le conteste.