Măsura impusă de Ministerul Sănătăţii prin care se încearcă monitorizarea situaţiei pandemice duce la dezinformarea opiniei publice. Femeia gravidă, internată săptămâna trecută la Secţia de Terapie Intensivă din cadrul Spitalului Clinic Judeţean din Oradea, cu suspiciune de gripă porcină, a decedat marţi dimineaţa, dar nu din cauza virusului AH1N1. Copilul a fost salvat prin cezariană şi, spun medicii, starea lui de sănătate este favorabilă. Cu toate acestea, suspiciunea contractării virusului pandemic al gripei se pare că a grăbit intervenţia chirurgicală şi, implicit, sfârşitul tinerei femei...

 

Proasta organizare a Ministerului Sănătăţii şi interdicţia impusă Direcţiilor de sănătate publică de a furniza informaţii cu privire la cazurile de îmbolnăviri cu AH1N1 a creat o ruptură între comunicatorii locali. Miercurea trecută, o femeie din Oradea, însărcinată în luna a opta, a fost transferată de la Spitalul Clinic de Obstetrică-Ginecologie la secţia ATI de la Spitalul Judeţean în stare foarte gravă, cu infecţie respiratorie acută. Medicii au suspectat că pacienta ar fi infectată cu virusul noii gripe şi au prelevat probe biologice pe care le-au trimis pentru analize la Institutul Cantacuzino. Starea de sănătate a Lăcrimioarei Caragea, de doar 29 de ani, s-a agravat ulterior, astfel că doctorii au decis, la sfârşitul săptămânii trecute, să îi facă operaţie de cezariană, pentru a salva copilul, în cazul în care i se confirma infecţia cu AH1N1. În aceeaşi zi, Ministerul Sănătăţii a transmis că în Bihor au fost confirmate două noi cazuri de îmbolnăvire cu gripă porcină. Dat fiind că autorităţile locale se află în silenzio stampa, s-a vehiculat, printre cadrele medicale, că unul din cazurile confirmate ar fi chiar femeia gravidă. Din păcate, însă, Ministerul Sănătăţii a demonstrat incapacitatea furnizării unor date concrete, de interes public, în condiţiile în care rezultatele analizelor de la Bucureşti au arătat, abia după moartea lăuzei, că aceasta nu era infectată cu virusul gripal de tip nou.

La o zi de la moartea pacientei, şeful Direcţiei Judeţene de Sănătate Publică, dr. Marius Pîrcioagă, a declarat că, într-adevăr, rezultatul analizelor este negativ. Potrivit unor surse medicale, femeia ar fi murit din cauza unei insuficienţe respiratorii, dar şi a unei pneumonii netratate. Nici managerul Spitalului Clinic Judeţean nu a vrut să facă mai multe comentarii, precizând că nu poate oferi amănunte despre acest caz până când nu vor veni toate rezultatele analizelor efectuate în urma autopsiei. Cert este că, la doar câteva zile de la naştere, starea de sănătate a lăuzei s-a agravat considerabil, iar în urma unei insuficienţe respiratorii a decedat marţi dimineaţa, în jurul orei 10.00.

Potrivit dr. Valeria Filip, directorul medical al Spitalului Clinic de Obstetrică-Ginecologie, copilul prezintă o evoluţie favorabilă şi nu este afectat de boala mamei, deşi a fost născut la 32 de săptămâni. Menţionăm că femeia a mai lăsat în urmă un copil de doar câţiva anişori, în timp ce nou-născutul se află încă în spital.

 

Între timp, la Secţia ATI au fost internaţi alţi doi pacienţi cu infecţii respiratorii acute, fiind vorba de un bărbat trecut de vârsta a doua şi o femeie, ambii aflându-se sub supraveghere medicală.