Iniţiativa Clubului Fotografic "Nufărul" din Oradea (CFNO) de a declara perioada dintre Ziua Culturii Române (15 ianuare) şi Ziua Culturii Maghiare (22 ianuarie) "Săptămâna Culturii Române şi Maghiare" a fost apreciată pozitiv şi cu ocazia vernisajelor celor cinci expoziţii de artă fotografică care au avut loc în această perioadă în mai multe oraşe din România şi Ungaria.

Invitaţi de seamă din România şi Ungaria
La vernisajul expoziţiilor organizate de Clubul Fotografic "Nufărul" şi Asociaţia "Euro Foto Art" din Oradea, de zilele trecute, au participat peste 600 de artişti fotografi şi iubitori ai artei fotografice din cele două ţări. Astfel, la cel din holul Bibliotecii Centrale Universitare din Cluj-Napoca, a participat şi Excelenţa Sa Mátyás Szilágyi, consulul general al Republicii Ungare din Cluj-Napoca. Trebuie spus că, la toate vernisajele derulate, participanţilor le-au fost oferite cocarde confecţionate de organizatorii manifestărilor, cu tricolorul României şi Ungariei. Prima manifestare expoziţională derulată în cadrul "Săptămânii Culturii Române şi Maghiare" a fost organizarea ediţiei a treia a "Salonului Internaţional al Artiştilor Fotografi din România şi Maghiari de Pretutindeni", manifestare de excepţie derulată sub înaltul patronaj al preşedintelui României, Traian Băsescu, şi al preşedintelui Republicii Ungare, László Sólyom. După vernisarea acestui salon internaţional la Galeria Foto Art din Oradea, prin bunăvoinţa artiştilor fotografi expozanţi, a fost posibil ca expoziţiile rezultate astfel, patru la număr, să fie vernisate şi la sediul Institutului Român din Budapesta, în 20 ianuarie, în holul Bibliotecii Centrale Universitare din Cluj, în 21 ianuarie, şi, în final, la sediul Centrului Cultural al Republicii Ungare din Bucureşti, în 22 ianuarie.

Public puţin la Oradea
Primul vernisaj, de la Galeria Foto Art din Oradea, a debutat cu "stângul", deoarece la acest eveniment deosebit a participat un număr relativ mic de iubitori ai artei fotografice. Însă, prin intervenţiile deosebite ale prof. Ligia Mirişan, directorul executiv al Direcţiei Judeţene pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural Naţional Bihor, a criticului de artă dr. Ramona Novicov şi a artistului fotograf Ştefan Toth AFIAP, iniţiatorul acestor manifestări, precum şi ca urmare a momentelor muzicale oferite participanţilor de Tokaji Ágnes şi Oláh Boglárka, de la Cvartetul "Varadinum", vernisajul a fost un succes. Cel de-al doilea vernisaj, organizat la sediul Institului Cultural Român din Budapesta, a fost o reuşită fără precedent, la care au participat peste 200 de artişti fotografi şi iubitori ai artei fotografice, români şi maghiari din cele două ţări. Cu acest prilej, au luat cuvântul: Brânduşa Armanca, directoarea Institutului, dr. Ramona Novicov, preşedinţii celor două Asociaţii Naţionale de Artă Fotografică, al României (Ştefan Tóth AFIAP) şi al Ungariei (Zsolt Szamody), după care au fost înmânate premiile obţinute de artiştii fotografi din Ungaria. Deplasarea organizatorilor CFNO la Budapesta a avut loc cu sprijinul direct al Primăriei Oradea.

Catalogul Salonului s-a dat gratis
Cu prilejul vernisajului organizat în aula Bibliotecii Centrale "Universitare", la care au participat peste 100 de artişti fotografi şi iubitori ai artei fotografice, au luat cuvântul directorul Bibliotecii, prof. Doru Radoslav, consulul general al Republicii Ungare din Cluj, Excelenţa Sa Mátyás Szilágyi, prof. univ. dr. Dorel Găină şi artistul fotograf Ştefan Toth AFIAP, fondatorul şi preşedintele CFNO şi preşedinte al AAFR. Momentele muzicale au fost oferite către tinerele talente Adél Kertész şi Lilla Fodor, de la Academia de Muzică "Gheorghe Dima" din Cluj-Napoca. Următorul vernisaj, organizat pe axa Budapesta - Bucureşti, a avut loc în holurile Centrului Cultural al Republicii Ungare din capitala României, care s-a derulat într-un cadru deosebit, onorat de participarea a peste 150 de artişti fotografi şi public iubitor al artei fotografice. Au rostit alocuţiuni: dr. Bretter E. Zoltán, directorul Centrului Cultural al Republicii Ungare din Bucureşti, şi artistul fotograf Ştefan Tóth AFIAP, preşedintele CFNO şi AAFR. Menţionăm că, în cadrul celor patru vernisaje, au fost oferite participanţilor, în condiţii de gratuitate, catalogul Salonului Internaţional, realizat de CFNO cu sprijinul financiar al Direcţiei Sociale Comunitare Bihor, în condiţii grafice şi tipografice de execpţie de către Tipografia "Honterus" din Sibiu.

"Tradiţii populare maghiare din Bihor"
O altă manifestare de succes în cadrul "Săptămânii Culturii Române şi Maghiare" a avut loc în 19 ianuarie, în aula Colegiului şi al Şcolii de arte şi meserii din Biharkeresztes, unde a fost inaugurată, în prezenţa autorului şi a unui numeros public, expoziţia personală a artistului fotograf orădean Ştefan Tóth AFIAP, intitulată "Tradiţii populare maghiare din Bihor". Expoziţia a fost vernisată de către primarul oraşului, Barabás Ferenc, şi de consilierul judeţean Szabó Ödön. Momentul muzical a fost susţinut de Mónika şi Sorbán Enikő din Biharkeresztes.

Cele cinci manifestări expoziţionale organizate şi derulate de Clubul Fotografic "Nufărul" şi Asociaţia "Euro Foto Art" din Oradea în cadrul "Săptămânii Culturii Române şi Maghiare", s-au bucurat, aşadar, de un succes deosebit, devenind un model european de a sărbători împreună, cu demnitate şi respect, cultura celor două popoare.