Sute de tineri, din toată ţara, dornici să devină poliţişti de frontieră, susţin în aceste zile probele eliminatorii în urma cărora vor putea participa la examele teoretice pentru a urma cursurile Şcolii de Pregătire a Agenţilor Poliţiei de Frontieră "Avram Iancu" din Oradea. Pentru cele 100 de locuri, dintre care două alocate persoanelor de etnie romă, concurează 497 de candidaţi.


După ce au trecut de testarea psihologică, tinerii care doresc să urmeze meseria de poliţist de frontieră încearcă să treacă cu brio, în aceste zile, de probele sportive. Astfel, luni dimineaţă, aceştia au luat parte la vizita medicală, iar de la ora 15.30 s-au aliniat la startul probelor sportive, ce s-au desfăşurat la baza sportivă a Univerităţii Oradea. Împărţiţi în 10 detaşamente, concurenţii s-au prezentat la start, prima probă peste care au avut de trecut fiind cea de viteză. Primii care s-au întrecut au fost băieţii, cele 151 de fete înscrise urmând să intre în febra probelor abia azi dimineaţă. Băieţii au avut de alergat 50 de metri la proba de viteză, în 7.2 secunde, în timp ce fetele au de parcurs aceeaşi distanţă în 8.1 secunde. Următoarea probă este cea de aruncare a mingii medicinale de pe loc, la ambele categorii distanţa minimă fiind de 7 metri. Ultima probă din cadrul celor sportive este cea de rezistenţă şi constă în alergarea a 1000 de metri, în 3.45 de minute la băieţi, respectiv 4.10 minute la fete.

Odată ce au trecut de aceste probe, candidaţii mai au de susţinut examenele de evaluare a cunoştinţelor. Acestea cuprind un test grilă la limba română şi la o limbă modernă. Pe toată durata desfăşurării probelor sportive candidaţii sunt monitorizaţi de o comisie de examen alcătuită din preşedinte - cms şef, Ovidiu Stanciu, directorul Şcolii de Pregătire a Agenţilor Poliţiei de Frontieră "Avram Iancu" din Oradea, vicepreşedinte - cms. şef Ionel Haţegan, directorul adjunct şi membrii: cms. şef Cornel Boiţ, şef catedră Pregătire Juridică, respectiv cms. şef Bogdan Creţu, şef catedră Ordine Publică. Candidaţii sunt respinşi dacă nu reuşesc să treacă peste una din probe.


Chiar dacă de anul viitor România este posibil să intre în spaţiul Schengen, astfel că o parte din graniţele ţării vor dispărea, deci nici necesarul poliţiştilor de frontieră nu va mai fi la fel de mare, numărul celor care s-au înscris la examen în acest an este mai mare decât anul trecut, când au fost aproximativ 250 de candidaţi.