Un oficial nigerian a declarat pentru BBC News că 21 dintre cele peste 250 de liceene, răpite de gruparea Boko Haram în aprilie 2014 de la o școală din orașul Chibok, au fost eliberate.

 

Fetele au fost încredințate responsabililor serviciilor de securitate din orașul Maiduguri, situat în nord-estul Nigeriei. „Fetele au fost duse la Kumshe, la 15 kilometri de Banki, în jurul orei trei dimineaţa. Cei patru combatanţi ai Boko Haram au sosit la Banki din Maiduguri, într-un elicopter al armatei, şi au fost conduşi la Kumshe în vehicule ale Comitetului Internaţional al Crucii Roşii (CICR)”, a informat o sursă apropiată dosarului. Garba Shehu, purtătorul de cuvânt al preşedinţiei nigeriene, a confirmat într-un comunicat eliberarea, „facilitată de CICR şi de guvernul elveţian”, însă fără a evoca vreun schimb de prizonieri. „Preşedintele Muhammadu Buhari şi-a exprimat satisfacţia în legătură cu eliberarea fetelor, dar le-a reamintit nigerienilor că mai mult de 30.000 de cetăţeni au fost ucişi de terorismul grupării Boko Haram”, se mai spune în comunicat, care precizează că numele fetelor eliberate vor fi dezvăluite în curând. Armata nigeriană desfășoară o vastă operațiune în nord-estul țării, în special în pădurea Sambisa, unde s-au instalat combatanți Boko Haram. Tinerele au fost eliberate, se pare, în cadrul unui schimb de prizonieri care s-a desfășurat în cursul dimineții în regiunea Banki, a confirmat pentru AFP o sursă locală. Echipa campaniei „Aduceţi-ne fetele înapoi acasă”, a anunțat că așteaptă confirmarea identității fetelor.

Printre cele 276 de liceene răpite de Boko Haram în 14 aprilie 2014, 57 au reuşit să fugă imediat după ce au fost răpite, iar una dintre ele a fost găsită de armată în luna mai. Răpirea celor 276 de eleve a atras critici din partea comunităţii internaţionale, prin campania „Aduceţi-ne fetele înapoi acasă”, în care s-a implicat chiar şi Michelle Obama, Prima Doamnă a Statelor Unite.