Muzeul Ţării Crişurilor, în parteneriat cu Consiliul Judeţean Hajdú Bihar, Ungaria şi  Direcţia Muzeelor din Judeţul Hajdú Bihar - Muzeul Déri Debreţin au organizat ieri, la Muzeul Memorial „Aurel Lazăr", o conferinţă de presă privind stadiul de implementare a proiectului „Crearea de laboratoare de restaurare de înaltă performanţă cu centrele Debreţin-Oradea". Proiectul este implementat prin Programul de Cooperare Transfrontalieră Ungaria-România 2007-2013, şi este finanţat de Uniunea Europeană prin Fondul European de Dezvoltare Regională, completat de cofinanţarea naţională a celor două state membre participante în program, Ungaria şi România.

La conferinţa de presă a participat, în calitate de invitat, Laszlo Attila, şeful laboratoarelor de restaurare de la Muzeul Déri - Debreţin, Aurel Chiriac, directorul Complexului „Muzeul Ţării Crişurilor" Oradea, muzeograful Erika Posmoşanu, asistent de proiect din partea MTC Oradea, precum şi colegul ei, muzeograful Florian Heredea, restaurator pictură. „Suntem foarte avansaţi în ceea ce priveşte achiziţiile şi tot ce înseamnă dotarea laboratoarelor. Avem o colaborare foarte bună cu sectorul de achiziţii de la Consiliul Judeţean Bihor, care a făcut caietele pentru licitaţii", a precizat Erika Posmoşanu. Ea a menţionat că proiectul are următoarele obiective specifice: crearea de laboratoare de restaurare (laboratoare moderne echipate de restaurare pictură, lemn şi paleontologie la Muzeul Ţării Crişurilor, Oradea, respectiv laboratoare de restaurare textile şi hârtie, precum şi un laborator Röntgen la Muzeul Déri, Debreţin); întărirea cooperării în domeniul restaurării patrimoniului cultural; creşterea numărului de specialişti participanţi la cooperare, precum şi elaborarea unei publicaţii comune de specialitate.

„După terminarea proiectului, la începutul anului viitor, vom putea folosi, în comun, aceste laboratoare fără să plătim analizele şi toate investigaţiile, iar într-un an sau doi, vom face o expoziţie comună cu piesele restaurate în noile laboratoare, care va fi vernisată, pentru început, la Debreţin şi Oradea", a concluzionat directorul Aurel Chiriac.