Începând cu data de 15 iulie, toţi proprietarii sunt obligaţi ca, în termen de şase luni, să încheie o poliţă de asigurare a locuinţelor. Aceasta costă 10 sau 20 de euro pe an, în funcţie de tipul locuinţei, iar suma asigurată este de 10.000, respectiv 20.000 de euro.


Companii de asigurări

Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor (PAID) emite de ieri, 15 iulie, poliţe de asigurare obligatorie a locuinţelor. PAID a fost înfiinţat în toamna anului trecut de 13 companii de asigurări: Groupama Asigurări, Astra Asigurări, Platinum Asigurări, Uniqa Asigurări, Generali Asigurări, Ardaf, EuroIns, Carpatica Asig, Grawe Romania, Credit Europe Asigurări, ABC Asigurări, Certasig şi City Insurance. Astra, Platinum şi Groupama deţin câte o participaţie de 15% din capitalul social al PAID, nivel maxim admis de lege, în condiţiile în care capitalul social al PAID este de 4,6 milioane euro. Poliţa de asigurare obligatorie a locuinţelor (PAD) se încheie numai cu asiguratorii asociaţi în PAID şi care sunt autorizaţi să încheie astfel de contracte de către Comisia de Supraveghere a Asigurărilor (CSA).
Suma asigurată
În temeiul Legii 260/2008, suma asigurată ce poate fi acordată este echivalentul în lei, la cursul de schimb valutar comunicat de Banca Naţională a României (BNR) la data încheierii contractului, a: 20.000 euro - pentru fiecare locuinţă de tip A; 10.000 euro, pentru fiecare locuinţă de tip B. Tipul A de locuinţă este construcţia cu structura de rezistenţă din beton armat, metal ori lemn sau cu pereţi exteriori din piatră, cărămidă arsă sau din orice alte materiale rezultate in urma unui tratament termic şi/sau chimic. Tipul B este, potrivit legii, construcţia cu pereţi exteriori din cărămidă nearsă sau din orice alte materiale nesupuse unui tratament termic şi/sau chimic. Potrivit art. 6 din Lege, riscurile care se asigură obligatoriu prin PAD sunt daunele produse de oricare dintre formele de manifestare a dezastrului natural - cutremure de pământ, alunecări de teren sau inundaţii.
Elementele contractului
Poliţa de asigurare PAD este valabilă pe o perioadă de 12 luni, cu începere de la ora 0,00 a zilei următoare celei în care s-a plătit prima obligatorie şi se achită anual şi integral. În ceea ce priveşte contractul de asigurare, acesta trebuie să cuprindă cel puţin următoarele elemente: denumirea/numele şi sediul/domiciliul părţilor contractante; numele beneficiarului asigurării; tipul locuinţei şi adresa acesteia; suma asigurată obligatoriu; prima obligatorie şi termenele de plată ale acesteia; perioada de valabilitate a contractului de asigurare; numărul şi titlul actului normativ în temeiul căruia s-a emis PAD, precum şi numărul şi data publicării acestuia în Monitorul Oficial al României.
Precizăm că perioada de graţie pentru încheierea poliţei de asigurare este de şase luni. După expirarea termenului, în lipsa asigurării, proprietarii de locuinţe sunt pasibili de amenzi între 100 şi 500 de lei.