Duminică, 19 iulie, a VI-a duminică după Rusalii, în localitatea Vârciorog a avut loc sfinţirea noii biserici cu hramul "Sfântul Ioan Botezătorul". Slujba de sfinţire a fost oficiată de Prea Sfinţia Sa Sofronie Drincec, împreună cu un sobor de 13 preoţi şi patru diaconi.

Soborul a fost întâmpinat de parohul noii biserici, părintele iconom stavrofor Petru Budureanu, de primarul comunei Vârciorog, Vasile Cociuba, de membrii Consiliului Local şi de membrii Consiliului parohial, de numeroşi credincioşi, fii ai satului şi ai comunei, cărora li s-au alăturat persoane oficiale, invitaţi din judeţ şi din alte părţi. Slujba de sfinţire a început la ora 7.30, pe timpul celor peste patru ore ale oficierii liturgice numărul credincioşilor veniţi la marea sărbătoare fiind de ordinul sutelor.

O zi binecuvântată

Iar dacă e să luăm aminte la un fapt căruia putem să-i spunem miraculos şi care a mirat şi a îmbucurat întreaga suflare prezentă la ceremonia religioasă, atât în biserică, precum şi în afara ei, este vremea răcoroasă, începută de cu seară, prin ploaie pe timpul nopţii, şi mai apoi, pe timpul zilei, prin înnourare densă, dar fără stropi de ploaie. 19 iulie a fost ziua singulară care a biruit torida căldură a verii, pusă sub semnul... codului galben.

Părintele Petru, ctitor a două lăcaşuri de cult

Noua biserică cu hramul "Sf. Ioan Botezătorul" se înalţă în acelaşi perimetru central al localităţii Vârciorog în care dăinuie de sute de ani, mai precis de la 1703, frumoasa şi vestita biserică din lemn, cu hramul "Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavril". Acesta este lăcaşul sfânt în care a fost chemat să slujească, în urmă cu peste trei decenii părintele Petru Budureanu. De atunci, prea cucernicul părinte şi-a împărţit viaţa şi sfânta îndatorire a slujirii lui Dumnezeu între cele două biserici şi cele două parohii, respectiv Vârciorog şi Fâşca. Dar, în această filie, Fâşca, a pus bazele ctitoriei unei bisericii de piatră, care a fost ridicată şi sfinţită în anul 1999, şi încredinţată apoi unui nou preot. De atunci, părintele Petru Budureanu a fost încercat de gândul şi fapta care nu i-au mai dat nici odihnă, nici linişte ori împăcare: de a ctitori biserică de piatră şi în Vârciorog. Or, iată că şi acestă lucrare îşi află acum împlinirea, fiind la vremea sfinţirii sale de către Prea Sfinţitul episcop Sofronie.


"Oare cum aş putea să le mulţumesc tuturor..."

După încheierea slujbei de sfinţire a bisericii, desigur a venit şi vremea cuvântului preotului paroh, Petru Budureanu, ctitorul acestei frumoase biserici, care este, după cum spunea Prea Sfinţia Sa, mândră, dotată şi împodobită cu lucrări sfinte, ca o catedrală. Şi spunea preotul Petru despre efortul în care au fost cuprinşi cu toţii, de la preot la primar, de la consilieri la simpli credincioşi, până la importanţii sponsori, care au donat bani şi materiale, datorită cărora biserica este astăzi împlinită: "Oare cum aş putea astăzi să le mulţumesc tuturor celor care ne-au ajutat, dăruindu-ne ajutorul lor, cu sufletul curat şi credinţă în reuşita lucrării noastre. A fost greu... a fost uşor... ce să spunem... mulţumim lui Dumnezeu pentru ce am făcut până aici... şi în faţa tuturor şi a Prea Sfinţitului îmi cer iertare dacă am supărat pe cineva... cu voie sau fără de voie. Aş vrea poate să fiu la vârsta primului an al lucrării mele... ca acum 33 de ani... dar iată e vârsta... care este...".
În aceste momente ale cuvântului său, o mare şi firească emoţie a pus stăpânire pe preotul Petru, lacrimile i-au năpădit ochii, iar glasul îi tremura. A fost o stare profund omenească, acoperită cu gingăşie de sunetul armonios şi dulce al clopotelor bisericii. Şi nu putem să spunem altceva decât ceea ce a spus corul în momentul în care Prea Sfinţia Sa Sofronie Drincec i-a înmânat preotului Petru Budureanu "Diploma de vrednicie": Vrednic este, vrednic este, vrednic este!


"Izvor de har şi binecuvântare..."

"Este astăzi ziua de mare praznic şi frumoasă sărbătorare bisericească ce a cuprins întreaga obşte, pe toţi credincioşii din acestă parohie pentru că se văd împlinite şi încununate jertfele şi stăruinţele pentru ridicarea acestui sfânt lăcaş, pentru ca şi această localitate a noastră, Vârciorog, să-şi aibă Sionul său pentru a înălţa Domnului rugăciuni şi slavă. Prea Sfinţia voastră, se împlineşte acum dorinţa credincioşilor de aici de a avea biserică măreaţă şi frumoasă, aşa cum s-au ridicat în toate aşezările de aici, de pe această vatră a Munţilor Pădurea Craiului, în locul bisericuţelor de lemn, care atestă continuitatea noastră ortodoxă şi românească.
Părintele Petru Budurean se află la cea de-a doua ctitorie a sa, pe care eforturile şi râvna prea cucerniciei sale o aduc ca jertfă pentru menirea sa preoţească. (...)
A venit acum momentul sfinţirii acestei biserici, când Prea Sfinţia voastră a pus Sfintele Moaşte în inima Altarului pentru a fi izvor de har şi binecuvântare pentru toţi credincioşii care vor intra în această biserică". (...)
(Din cuvântul prea cucernicului părinte protopop al Oradiei, preotul Dorel Rusu)

Pentru această minunată biserică şi ctitorii ei

"În numele Tatălui, al Fiului şi al Sfântului Duh, Amin".

"Slujba de sfinţire a bisericii de astăzi, din Vârciorog, a fost o slujbă măreaţă, frumoasă şi bogată, inspirată din Sfânta Scriptură, inspirată din clipele sfinte care au fost repetate la toate sfinţirile sfintelor biserici. Măreţia pe care o are slujba noastră de sfinţire este unică, nemaiaflându-se decât în biserica ortodoxă. Rânduiala de sfinţire, prin invocarea harului Duhului Sfânt, prin stropire cu apă sfinţită şi ungere cu sfântul şi marele mir, atât a interiorului, cât şi a exteriorului bisericii, culminează prin sfinţirea sfântului altar, care ocupă cea mai mare parte a slujbei sfinţirii. În piciorul sfintei mese din altar, am aşezat sfinte moaşte, care sunt rămăşiţe pământeşti ale martirilor, din care o mică parte a revenit şi pentru această biserică. Mai apoi, locul a fost pecetluit, iar masa propriu-zisă a fost sfinţită, după ce mai întâi a fost spălată cu apă sfântă, binecuvântată, stropită şi spălată cu apă de trandafiri, apoi unsă cu sfântul şi marele mir, la fel cum trupul Domnului a fost uns cu miresme şi apoi pogorât în mormânt. După aceea au fost aşezate acoperămintele luminoase peste care am aşezat cele trebuitoare pentru sfânta liturghie. Am aprins apoi lumina care închipuie lumina lui Hristos şi care nu se stinge niciodată. (...) Astăzi (duminică, 19 iulie - n.r. ), când s-a săvârşit această lucrare unică şi măreaţă şi sfântă, este zi de sărbătoare pentru toţi care sunteţi de faţă, fiind părtaşi ai unui act sfânt. Fiecare va intra în altar, se va închina şi va săruta Sfânta Masă, va săruta Sfânta Evanghelie şi va săruta Sfânta Cruce. (...) Cu toţii, cei care am fost astăzi de faţă aici, am venit pentru a face bucurie părintelui Petru şi credincioşilor din Vârciorog, tuturor ctitorilor şi sponsorilor bisericii. Pe toţi îi felicităm pentru că în acest minunat colţ de ţară au reuşit să clădească şi astăzi, împreună cu toţii, să sfinţim această biserică, adevărată Catedrală. Începând de astăzi, această biserică va fi loc de sfinţire, de rugăciune, de iertare a păcatelor, de închinare. Părintelui Petru şi tuturor celor care au contribuit la ridicarea bisericii le oferim semne ale preţuirii noastre, binecuvântându-le munca şi credinţa în Dumnezeu".
(Din cuvântul Prea Sfinţiei Sale Sofronie Drincec, episcopul Oradiei)

Fiecare credincios al marii mulţimi care s-a aflat în duminica din 19 iulie la biserica din Vârciorog s-a sfinţit prin trecere prin altar, prin închinare şi rugăciune, bucurându-se de această măreaţă şi unică sărbătoare, care poate avea loc doar o dată la 1.000 de ani.
Doamne, ajută-ne!


Peste 100 de sponsori

Mai jos sunt doar câteva dintre numele bunilor creştini, iubitori ai noii şi frumoasei biserici, din rândul celor de peste o sută de sponsori care au contribuit cu bani şi materiale pentru împlinirea sfântului lăcaş, Biserica din Vârciorog:
- Capata Teodor (a Mihaiu Lenin) manager al SC "Carmalex", fiu al satului, cu donaţii materiale, troiţa luminoasă şi 600 milioane lei;
- Tonţ Ioan (a Truchi), patron al unei firme de construcţii care a donat o jumătate de clopot, trei strane şi altele;
- Ungur Florin (a Sâmului), care a donat iconostasul, 3 strane şi sfeşnice;
- Huh Andrei, a donat mobilier, materiale de construcţii, lucrări la acoperiş;
- Pop Dragomir, patronul SC Dragoflor, a donat gardul bisericii, a făcut parcarea, a donat centrala termică;
- Pop Doru, directorul SC Mobila Săbolciu, a donat scara la balcon, jilţul episcopal, uşi, ferestre şi punct tehnic.
- Popescu Ilie a oferit instalaţia de sunet a bisericii
... şi mulţi, mulţi alţii...