Echilibrul valoric dintre echipele aflate în topul Ligii Naționale de baschet masculin a fost demonstrat încă o dată. Astfel, după un meci în care niciuna dintre cele două combatante nu s-a distanțat la mai mult de 6 puncte, "militarii” s-au impus cu 78-76 (16-14, 22-22, 23-28, 17-12) în fața lui CSM CSU într-o partidă care practic a decis prima clasată la finele sezonului regulat.

Deși nimeni nu poate contesta valoarea echipei orădene demonstrată în actualul sezon totuși există câteva detalii care trebuie reglate. Este vorba despre gestionarea finalurilor de meci. La fel ca și alte partide, și acest joc au existat, deși echilibrat, ar fi putut fi tranșat de către orădeni. La o privire superficială pare a fi vorba pur și simplu de niște reglaje pentru că despre valoare nu se pune problema. Chiar dacă echipe precum SCM U Craiova, BC Mureș sau CSU Sibiu au demonstrat că pot învinge orice formație din Liga Națională, totuși podiumul ocupat de Steaua, CSM CSU și U BT Cluj pare a se afla la un nivel superior. Asta le conferă statutul de favorite la cucerirea titlului de campioană, iar partida din Capitală a reprezentat un prim barometru pentru ceea ce va urma în playoff. Drept dovadă că cele două echipe sunt practic la același nivel stau și datele statistice consemnate la finalul jocului. Astfel niciuna dintre formații nu s-a distanțat la mai mult de 6 puncte. Pe parcursul celor 40 de minute de joc efectiv au existat 6 egalități și 4 schimbări de lider. Numărul maxim de puncte marcate succesiv atât de Steaua cât și de CSM CSU a fost 9. În schimb, oaspeții nu au profitat de plusul valoric adus de banca de rezerve care a contribuit cu 25 de puncte la scorul final în timp ce rezervele gazdelor au înscris doar 15.

Martin Zeno și-a dat drumul la joc

În ciuda înfrângerii, CSM CSU are un câștig. Este vorba despre Martin Zeno care, pentru prima dată, a jucat într-adevăr ceea ce se așteaptă de la el, asta și datorită celor peste 32 de minute cât a fost lăsat să evolueze. Americanul a fost cel mai bun marcator orădean cu cele 17 puncte înscrise. Deși a fost liderul CSM CSU în acest meci, chiar și în defensivă, Martin Zeno a fost cel care a irosit două momente cheie. Pe final de partidă, la scorul de 75-73 pentru gazde, ultimul sosit la Oradea a ratat o aruncare de la distanță și, cel mai important, încercarea irosită din ultima secundă de joc. Așadar, la finele unui meci disputat pe muchie de cuțit, orădenii pregătiți de Cristian Achim au fost învinși la limită și au cedat astfel șefia Ligii Naționale. Din nefericire este foarte puțin probabil ca această situație să mai fie schimbată cu doar o etapă înaintea terminării sezonului regulat. CSM CSU va evolua pe teren propriu cu U BT Cluj, miercuri, 6 aprilie, de la ora 19.30, iar Steaua va juca din nou acasă, de la aceeași oră, cu CSU Sibiu.

CSM CSU Oradea: Martin Zeno 17 puncte, Markovic 16 (4x3 puncte), Mandache 11(2), Barnette 10, Franklin 7 (1), Nuhanovic 6, Zupan 5, Paşca 2 şi Țîbîrnă 2.

Antrenor: Cristian Achim.

Steaua CSM București: Nicoară 18 puncte (2x3 p), Marinovic 17 (2), Malesevic 16 (1), Barac 13 (2), Amis 8 (2), Troupe 4, Paul, Galdikas şi Szijarto 2.

Antrenor: Claudiu Fometescu.