Lungmetrajul lui Radu Jude, "Aferim!”, a câştigat la toate cele 12 categorii la care a fost nominalizat în cadrul celei de-a zecea ediții a Galei Premiilor Gopo, care a avut loc luni seară, în Sala Mare a Teatrului Național I.L. Caragiale.

 

Filmul "Aferim!” regizat de Radu Jude a fost marele câştigător al serii în care s-au decernat premiile Gopo, obţinând premiul pentru toate cele 12 nominalizări, şi anume: cel mai bun film, cel mai bun regizor, cel mai bun actor într-un rol principal, cel mai bun actor într-un rol secundar, cea mai bună actriţă într-un rol secundar, cel mai bun scenariu, cea mai bună imagine, cel mai bun montaj, cel mai bun sunet, cele mai bune decoruri, cele mai bune costume, cel mai bun machiaj / cea mai bună coafură.

Pe de altă parte, premiul publicului (pentru filmul românesc cu cel mai mare succes la box office în 2015) a fost acordat în cadrul galei tot peliculei "Aferim!”, aşa cum s-a şi anunţat. Acest film a avut 76.693 de spectatori şi încasări de 980.144,27 lei. "Aferim!”, de Radu Jude, un lungmetraj produs de Ada Solomon, este un un film istoric a cărui acţiune are loc în Ţara Românească a începutului de secol XIX. Un zapciu, interpretat de actorul Teodor Corban, însoţit de fiul său (Mihai Comănoiu) caută un rob fugar (Cuzin Toma). Pe lângă cele mai aşteptate trofee ale Galei, din programul serii nu au lipsit Premiul pentru Întreaga Carieră – oferit actorului Florin Piersic, Premiul Gopo pentru Întreaga Activitate – acordat actorului Constantin Drăgănescu, precum și Premiul Special, înmânat cascadorului Paul Fister. Un moment emoţionant în cadrul celei de-a Galei a Premiilor Gopo 2016 a fost cel în care actorul Florin Piersic a venit pe scenă pentru a-și ridica micuța statuetă ca premiu pentru întreaga sa activitate. Publicul Sălii Mari a TNB l-a ovaționat minute în șir pe marele actor.