Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (APDRP) urmează să contracteze 143 de proiecte selectate pentru finanţare prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR), în cadrul Măsurii 313 - "Încurajarea activităţilor turistice".

Au fost depuse 209 proiecte

Potrivit datelor APDRP, pentru Măsura 313 au fost depuse, în sesiunea din perioada noiembrie - decembrie anul trecut, un număr de 209 proiecte conforme, cu o valoare publică totală de 149,39 milioane de lei. Suma alocată pentru finanţarea acestor proiecte a fost de 358,14 milioane de lei. Cele mai multe proiecte selectate spre aprobare (104) au fost pentru construirea sau modernizarea structurilor de cazare, valoarea publică totală a proiectelor depuse depăşind 78,53 de milioane de lei. Totodată, pentru investiţiile în infrastructura turistică locală (centre de informare, marcaje turistice, etc), au fost depuse 31 de proiecte cu o valoare publică totală de 23,27 de milioane de lei.

Beneficiari eligibili

Beneficiarii eligibili sunt atât micro-întreprinderile, cât şi persoanele fizice neînregistrate ca agenţi economici care se vor angaja ca, până la data semnării contractului de finanţare, să se autorizeze. Totodată, pot fi beneficiari şi Comunele, prin reprezentanţii lor legali, Asociaţiile de Dezvoltare Intercomunitară realizate doar între comune şi organizaţiile non-guvernamentale, în condiţiile în care aplică pentru proiecte de interes public şi negeneratoare de profit. Investiţiile eligibile în cadrul Măsurii 313 sunt împărţite pe patru componente: a) investiţii în infrastructura de primire turistică, având până la 15 camere; b) investiţii în activităţi recreaţionale; c) investiţiile în infrastructură la scară mică; d) finanţare pentru dezvoltarea şi marketingul serviciilor turistice legate de turismul rural.

Modernizarea pensiunilor turistice

Finanţarea nerambursabilă în cadrul acestei Măsuri poate reprezenta până la 70% din valoarea totală eligibilă a investiţiei, dar nu va depăşi 200.000 de euro. Cea mai mare valoare nerambursabilă a unui proiect selectat spre a fi contractat este de peste 860 mii lei şi se referă la construirea unei pensiuni şi promovarea valorilor turistice în zona de implementare a proiectului, iar cea mai mică este de aproximativ 250 de mii de lei şi vizează amenajarea unei gospodării agroturistice. Beneficiarii selectaţi pentru finanţare vor fi notificaţi, prin poştă sau fax, în vederea semnării contractului la sediile Centrelor Regionale de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit unde sunt amplasate investiţiile. O ultimă precizare: fondurile europene nerambursabile care vor fi acordate se ridică la peste 108,11 milioane lei.