Aplicarea legilor proprietăţii
* În Bihor, mai sunt de emis titluri de proprietate pentru o suprafaţă de peste 146.000 de hectare teren agricol şi forestier.
* Primarii şi membrii comisiilor locale şi judeţene care nu realizează punerile în posesie vor fi sancţionaţi.
* Vinovaţii de nerespectarea prevederilor legale vor fi amendaţi cu sume între 50 şi 300 milioane lei.
Inspectoratul Teritorial de Regim Silvic şi Vânătoare Oradea şi Oficiul Judeţean de Consultanţă Agricolă Bihor au organizat, ieri, o conferinţă de presă axată, tematic, pe legile proprietăţii: efecte generale şi locale, rezultate înregistrate în judeţ.
De pildă, suprafaţa de teren agricol şi de pădure solicitată de proprietari, conform Legii 247/2005, totalizează, în Bihor, 60.693 hectare, din care 35.920 ha teren agricol şi 24.773 ha teren forestier. Până acum (date centralizate la 18 octombrie a.c.), numărul total de solicitări este de 12.712, cele mai multe (10.402) fiind pentru teren agricol.
Referitor la eliberarea titlurilor de proprietate, situaţie raportată la finele lunii septembrie, s-au emis, la nivel de judeţ, 164.666 titluri (97% din totalul de 170.338 titluri de emis), pentru suprafaţa de 351.794 hectare teren agricol şi forestier, adică în proporţie de 79% din totalul suprafeţei solicitate.
Pe baza datelor prezentate la conferinţa de presă, rezultă că emiterea titlurilor de proprietate pentru terenurile forestiere este, prin comparaţie şi procentual cu terenurile agricole, mai mică: 91%, faţă de 97% pentru terenuri agricole.
Faţă de solicitări şi eliberarea titlurilor de proprietate, în Bihor, urmează a se elibera aceste documente de proprietate pentru o suprafaţă de 53.967 ha teren agricol şi 92.435 hectare teren forestier. Pădurile, de pildă, ce urmează să fie retrocedate proprietarilor sunt deţinute, în prezent, de Regia Naţională a Pădurilor (Direcţia Silvică Oradea) care asigură paza şi administrarea acestora, până când proprietarii, după punerea în posesie, vor decide cu ce structură silvică vor merge mai departe - ocoale silvice private sau de stat.
Pentru accelerarea procesului de punere în posesie a celor care au solicitat terenuri agricole sau forestiere - responsabilitate a comisiilor locale şi judeţeană - Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor a declanşat o serie de controale în toate judeţele. Cei vinovaţi de trenarea acţiunilor de punere în posesie, de nerespectarea prevederilor legale vor fi sancţionaţi cu amenzi cuprinse între 50 şi 300 milioane lei.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.