Mâncarea sãracului ajunge doar masa bogatului În toate timpurile, faste sau nefaste, românii au avut, dacã nu din abundenþã, cel puþin la un nivel îndestulãtor, câteva mâncãruri socotite ale sãracilor. Printre ele - peºtele ºi mãmãliga. Orice muritor avea acces liber la porumb (cucuruz sau pãpuºoi), el cultivându-se pe suprafeþe întinse pentru cã era singura cerealã la care otomanii nu râvneau. Mãmãligã se putea consuma cu orice. Mai aproape de zilele noastre, pe lista de bucate a sãracilor se mai aflau brânza ºi mãslinele, la acelaºi nivel de preferinþã cu peºtele de toate speciile. În anii `60, peºtele a reintrat în tradiþia mesei omului sãrac, îndeosebi peºtele oceanic. Ieftin ca braga, mai ales cã prin anii 70 - 80 România devenise o mare putere mondialã în pescuitul oceanic ºi peºtele îndestula pe toatã lumea. Pânã ºi pisicilor li se cam fãcuse lehamite de el... Pânã în octombrie 1990, odatã cu liberalizarea preþurilor, dar ºi câteva luni dupã aceea, preþul la peºtele congelat - macrou, hering, cod etc. - rãmãsese sub 13 lei kilogramul, la un salariu mediu de 3 - 4 mii de lei. Care este astãzi mâncarea sãracului ºi care va fi mâine? E vorba de acea mâncare pe care sã ºi-o poatã permite chiar ºi cel care are buzunarele gãurite. Este sigur cã lista amintitã mai sus s-a diminuat, pe ea nemaiaflându-se nici brânza, nici mãslinele, ºi nici peºtele. Acest peºte care acum costã mult, mult prea mult. ªi pentru cã ne aflãm aproape de pragul Anului Nou, dar mai ales pentru cã românul a ajuns sã facã adevãrate sacrificii pentru a pune pe masa de Revelion peºtele care, zice-se, îi va aduce în anul în care va intra bani în casã - solzii înseamnã, teoretic, cel puþin, bani! - iatã cã vã oferim ºi câteva preþuri, aºa cum le-am aflat ºi noi prin periplul nostru... Dovadã cã fileul de crap românesc costã 145- 150.000 lei/kg, asemeni pãstrãvului eviscerat; rondelele de somon sunt ºi ele la preþuri mult prea mari pentru a ni le putea permite, mai ales cã la o masã formatã din minimum 4 persoane se cam pun douã bucãþi de...cãciulã: peste 230.000/kg! Fileul de merlucius nu este nici el prea ieftin, atingând cota 160. Desigur cu trei zerouri în...coadã! Merluciusul gata decapitat poate fi cumpãrat cu ceva mai puþin, dacã îl luãm la bax-ul ce cântãreºte 2 -2,5 kg - 88.000/98.000 lei. Crapul autohton se cifreazã în jurul a 80.000 lei, în funcþie de...câþi solzi are, haideþi cã glumim, iar amatorii de fineþuri pot cumpãra chiar ºi rondele de peºte afumat al cãror cost per kilogram depãºeºte 250.000 lei, ba chiar ºi rechin - cu ceva peste patru sute de mii de lei. Nici nu îndrãznim sã vã mai spunem nimic despre preþurile calcanilor ori sturionilor, crustaceelor ori moluºtelor, cãci ne apucã ameþeala rãu de tot! Meniul e cam greu de întocmit în aceste condiþii, nu-i aºa?! ªi totuºi, masa de Revelion - care, fãrã îndoialã, va fi ceva mai sãrãcãcioasã în multe case de români decât a fost cea de Crãciun (cãci românii ºi-au istovit banii!), trebuie pregãtitã cu mare grijã, cãci de cât va fi ea de bogatã, se spune, depinde ºi cât de bogat va fi Noul An. Probabil cã mulþi vor face ultimele eforturi pentru a pune, totuºi, pe masã o înnotãtoare, fie ea cât de micã. Asta pentru cã marea pasiune gastronomica a românilor rãmâne peºtele. Poate un þâr acolo, un guvid, ceva. Oricum, noi vã dorim succes!