În conferinţa de presă desfăşurată ieri la sediul Direcţiei Judeţene pentru Sport (DJS) Bihor, directorul acestei instituţii, Sorin Buhaş, a făcut unele comentarii asupra hotărârii privind aprobarea repartizării finanţărilor nerambursabile alocate din fondurile bugetului local al Municipiului Oradea pentru activităţile nonprofit de interes local în 2010, bineînţeles pe "felia" proiectelor sau programelor pentru sport.

 

Din 26 proiecte, aprobate 16

 

Cea mai mare nemulţumire a directorului DJS Bihor a fost aceea că unele dintre cele mai importante unităţi şi cluburi sportive din Oradea, CS Crişul, DJS Bihor sau LPS Bihorul au rămas fără sume alocate, în urma aprobării proiectelor de către comisia de selecţie şi evaluare a solicitărilor de finanţări nerambursabile.

16 proiecte din 26 depuse au primit OK-ul comisiei, valoarea totală a sumelor aprobate fiind puţin peste 140.000 lei, faţă de circa 880.000 lei cât au fost solicitaţi.

„În domeniul sportului, au fost aprobate 16 proiecte pentru finanţări nerambursabile. Consider că este inadmisibil ca printre acestea să nu se regăsească niciun proiect depus de Direcţia Judeţeană pentru Sport, Clubul Crişul sau Liceul cu Program Sportiv. Este o premieră nedorită şi anormală în sportul orădean. Un asemenea lucru nu s-a mai întâmplat până acum. CS Crişul Oradea şi LPS Bihorul Oradea sunt adevărate pepiniere de performanţă pentru Clubul Sportiv Municipal, la scrimă, polo, atletism, judo sau baschet", a precizat directorul DJS Bihor, Sorin Buhaş.

 

DJS Bihor, 0 lei pentru 24 de acţiuni

 

Pentru 2010, DJS Bihor a solicitat 80.000 lei pentru 24 de acţiuni întinse de-a lungul întregului an, în special pentru 1 Iunie şi pentru manifestările sportive din cadrul "Toamnei orădene", vizând sportul de masă, în care ar fi fost implicaţi 1.800-2.000 de copii.

La propunerea şi prin implicarea antrenorului federal Zsolt Gyongyossy, pădurea din Băile Felix va găzdui în acest an Campionatul Naţional de semimaraton. Asociaţia Judeţeană de Atletism a înaintat în acest sens un proiect, dar suma aprobată este una infimă, 3.000 lei.

"Direcţia noastră a decis să includă în calendarul competiţional şi competiţii pentru persoanele cu dizabilităţi. Dar, spre exeplu, pentru Campionatele Europene de cros pentru surzi, desfăşurate recent la Băile Felix, autorităţile locale nu au alocat nici un leu", a mai declarat Sorin Buhaş.