Chioşcurile din incinta unităţilor de învăţământ bihorene sunt, începând de ieri, în atenţia Inspecţiei sanitare, care a demarat controalele pe parcursul cărora vor verifica dacă este respectat ordinul Ministerului Sănătăţii privind lista alimentelor nerecomandate.

Potrivit Ordinului privind Lista alimentelor nerecomandate preşcolarilor şi şcolarilor şi a principiilor care stau la baza unei alimentaţii sănătoase pentru copii şi adolescenţi, începând din 18 septembrie, toate societăţile comerciale din unităţile de învăţământ au obligaţia să comercializeze numai produsele care respectă prevederile acestui act. Ordinul conţine două părţi, una referitoare la alimentele care se distribuie sau se comercializează în şcoli şi una referitoare la principiile care trebuie respectate, respectiv modul în care se prepară alimentele în unităţile în care copiii servesc masa, a explicat ministrul Sănătăţii. "Scopul vizat de acest act normativ este, în primul rând, unul educaţional, de creare în rândul copiilor, care sunt la vârsta de receptivitate maximă, a unui comportament nutriţional sănătos pe termen lungi", a declarat ministrul Eugen Nicolăescu. În lista alimentelor nerecomandate preşcolarilor şi şcolarilor sunt incluse prăjiturile, bomboanele, acadelele, hamburgerii, pizza, produsele tip patiserie, cartofii prăjiţi, alte alimente preparate prin prăjire, maioneze, mezeluri grase, chipsuri, biscuiţi săraţi, covrigei, sticksuri sărate, snacksuri, alune sărate, seminţe sărate şi alte produse similare. Sunt interzise în şcoli şi alimentele neambalate (excepţie fac bananele si citricele) sau cele neetichetate. De asemenea, este interzis orice tip de băutură răcoritoare, cu excepţia apei potabile îmbuteliate sau a apei minerale îmbuteliate.

Avertismente, amenzi şi produse retrase de la comercializare
Şi în judeţul Bihor controalele au început ieri, inspectorii sanitari vizitând deja mai multe instituţii de învăţământ în incinta cărora funcţionează astfel de chioşcuri. "La fel ca în întreaga ţară, la nivelul judeţului nostru au fost demarate verificări privind respectarea de către comercianţi a ordinului ministrului Sănătăţii. Măsurile ce se vor lua împotriva celor care nu respectă legea sunt de retragere de la consum a produselor neconforme, avertismente sau amenzi contravenţionale", a declarat Răzvan Oros, inspector şef al Inspecţiei Sanitare de Stat Bihor. Lista cu alimentele interzise a generat o serie de nemulţumiri în rândul reprezentanţilor industriei alimentare şi a comercianţilor, o mare parte dintre aceştia trezindu-se în imposibilitatea de a-şi desfăşura activitatea. Pe de altă parte, chiar dacă ordinul va fi respectat, elevilor nu li se poate interzice să intre în şcoli cu alimente nerecomandate achiziţionate din afara unităţilor de învăţământ. O soluţie pe care se pare că au găsit-o conducerile şcolilor orădene o reprezintă cantinele. "Apreciem că majoritatea societăţilor comerciale din incinta instituţiilor de învăţământ s-au conformat noilor cerinţe. Majoritatea şcolilor au decis să îşi amenajeze sau să îşi modernizeze cantinele, unde elevii, în special cei din clasele primare, vor putea lua masa. Se va apela la firmele de catering care pot să ofere meniuri adecvate. Pe de altă parte, chiar dacă verificările privind respectarea ordinului Ministerului Sănătăţii cad în sarcina inspectorilor sanitari, directorii şcolilor sunt repsonsabili de siguranţa elevilor în incinta unităţilor, astfel că este şi datoria acestora să le pună în vedere firmelor să comercializeze doar alimentele permise", a precizat Daniel Negrean, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Judeţean Bihor. În Oradea, există şcoli în care directorii au luat măsuri încă dinaintea intrării în vigoare a ordinului. Spre exemplu, la Colegiul Tehnic "Mihai Viteazul", în punctul deschis în incinta instituţiei nu se mai comercializează alimente nerecomandate elevilor de câteva luni. "Noi ne-am conformat din timp, astfel că în şcoală se comercializează doar apă plată şi minerală şi covrigi cu sare. Urmează să achiziţionăm un cântar pentru fructe. De asemenea, dorim să ne informăm exact în ceea ce priveşte sucurile naturale recomandate, astfel ca, pe viitor, să putem vinde şi asemenea produse proaspete", a declarat Ruben Filimon, directorul Colegiului.

Inspectorii sanitari urmează să vadă la faţă locului în ce măsură respectă legea toţi agenţii economici care funcţionează în şcoli, cei prinşi în neregulă riscând amenzi drastice. Potrivit statisticilor, 40% dintre copii suferă de obezitate, iar obezitatea infantilă a crescut cu 8% din cauza alimentaţiei nesănătoase.