Însămânţarea culturilor agricole de toamnă este la început, iar pentru agricultorii bihoreni Inspectoratul Teritorial pentru Calitatea Seminţelor şi Materialului Săditor (ITCSMS) Bihor este partnerul care îi ajută şi le asigură, din punct de vedere profesional, să producă, dar şi să folosească, să cultive sămânţă cu indicii de calitate necesari care să asigure producţii viitoare superioare.

 

Momentul de vârf în actuala etapă a activităţii specialiştilor de la ITCSMS Bihor îl reprezintă eliberarea documentelor oficiale de calitate a seminţei - de grâu, de triticale, de orz -, sămânţă care, în fapt, este "materia primă" pentru înfiinţarea unora dintre culturile agricole din această toamnă. "După ce s-a dat documentul de control în câmp pentru culturile semincere, etapa următoare este procesul de prelucrare - condiţionare - tratare - ambalare - etichetare a seminţei, iar noi verificăm toate aceste etape de pe fluxul tehnologic", a explicat dl dr. ing. Ioan Sabău, director coordonator la ITCSMS Bihor.

Pasul următor este efectuarea analizelor de laborator, pe eşantioanele de sămânţă din loturile formate, tratate, omogenizate şi etichetate. Sunt sute şi sute de analize pentru determinarea principalilor indici de calitate: puritate, germinaţie, stare sanitară, masa la 1000 de boabe (MMB), umiditate. "Dacă în urma analizelor de laborator a eşantioanelor respective rezultatele sunt corespunzătoare, atunci se eliberează, pentru lotul respectiv se sămânţă, documentul oficial de calitate. Pentru o astfel de sămânţă, a continuat dl Ioan Sabău, cultivatorul ştie potenţialul ei şi nu mai însămânţează la hazard."

Până acum, s-a condiţionat, tratat, ambalat şi etichetat cantitatea de peste 3000 de tone sămânţă de cereale păioase, ponderea deţinând-o sămânţa de grâu (aproximativ 2500 tone), diferenţa fiind sămânţă de triticale şi orz. Toată cantitatea este însoţită de documentul oficial de calitate. Iar activitatea ITCSMS Bihor este în plină desfăşurare.