Fundaţia de Protejare a Monumentelor Istorice din judeţul Bihor organizează în data de 1 septembrie 2016 o nouă expoziţie la Casa Darvas - La Roche. De această dată, orădenii au ocazia unică de a se întâlni cu lucrările artistului Ioan Pop, cel mai cunoscut artist de lucrări grafice în fier forjat din România.

Orădenii iubitori de artă, care vor să fie martorii unei expoziţii unice, inedite, sunt aşteptaţi joi, 1 septembrie, de la ora 15.00, la Casa Darvas - La Roche, pentru a admira expoziţia intitulată “Semne în spaţiu” a celui mai cunoscut artist de lucrări grafice în fier forjat din România, Ion Pop. Sculptorul Ion Pop s-a născut în 20 septembrie 1948, în localitatea Căpâlna, judeţul Sălaj. După câteva încercări abandonate de sculptură în lemn sau piatră, artistul şi-a descoperit adevărata pasiune pentru realizarea lucrărilor de artă din metal abia la 55 de ani. Ion Pop a reuşit să realizeze aproximativ 400 de lucrări de acest gen, în cei 10 ani care s-au scurs de atunci, iar cea mai dificilă dintre lucrările sale a fost realizată în şase luni. Lucrările artistului plastic se adaptează perfect oricărui spaţiu. Ele pot fi admirate pe un perete sau, la fel de bine, prind contur şi expresie pe un birou ori în aer liber. „Totul porneşte de la un colac de fier beton, pe care îl debitează, îl forjează şi cu ajutorul ciocanului îi conferă plasticitate, expresivitate şi graţie. Apoi, intervine aparatul de sudură, care însufleţeşte opera. Aşa s-au născut “Ceteraşul”, “Ţăran la câmp”, “Tărancă de la Capâlna”, “Vaci în jug”, “Întâlnire”, “Car cu boi”, “Sărutul” ori “Picioare în lanţuri”, lucrări inspirate din viaţa ţăranilor de pe Valea Someşului”, aşa cum relevă ecouri şi mărturii despre lucrările artistului. 

Expoziţia „Semne în spaţiu", în organizarea Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Bihor, împreună cu Centrul de Cultură şi Artă al judeţului Sălaj, va rămâne deschisă în Casa Darvas - La Roche până în data de 20 septembrie. Vernisajul de joi, 1 septembrie, va fi moderat de criticul de artă Ramona Novicov.