În urma controlului efectuat în luna iulie de către Curtea de Conturi, se pare că lucrurile la Filarmonica de Stat nu stau chiar aşa cum spune directorul Sarkady. Astfel, Corpul de Control al Curţii de Conturi a scos la iveală, potrivit actului oficial eliberat pe 31 iulie şi semnat de directorul Gheorghe Ţara, mai multe nereguli, în special de ordin financiar...

"Surprinzător, procentul maxim i-a revenit fiului directorului artistic, Adrian Cristea, care, de exemplu, în anul 2008, şi-a luat vacanţă din februarie până la finele lunii mai", acuză unele voci. Cu siguranţă, controlul a scos la iveală faptul că, în instituţia de cultură, de ani buni, aceleaşi persoane beneficiază, cu acordul nescris al conducerii, de servicii minime la locul de muncă, dar cu remunerare sută la sută. Unii îl acuză, de exemplu, pe Thurzo Alexandru, care, la fiecare sfârşit de an, este plecat câte două luni în Brazilia pentru a preda cursuri de vară, fiind remunerat acolo. În această perioadă, el figurează ca fiind în concediu medical şi rotaţii.

Sarkady trebuia să aplice legea corespunzător...
Cât priveşte premiile anuale, aferente anilor 2005 - 2006, Curtea de Conturi a constatat acordarea peste limita permisă de reglementările legale a unor sume de 30.271 lei noi/2005, respectiv 39.232 lei noi/2006. Este clar că repartizarea premiilor s-a făcut incorect, unii beneficiind de premii până la trei salarii, iar alţii neprimind niciun leu. Relevant este însă şi că persoanele care au beneficiat de cele mai substanţiale premii sunt cele de la personalul TESA, în detrimentul personalului artistic. Aşa că astăzi, în urma controlului, mulţi dintre angajaţii instituţiei sunt obligaţi să returneze sume importante de bani. Sarkady trebuia să aplice legea corespunzător, aşa cum, ca urmare a scandalurilor care au urmat mai bine de un an, a acordat, până la urmă, în 2008, premii anuale conform legii, adică - "de până la un salariu mediu lunar" - art. 14 din HG 281/93.

Şef, cu studii medii
Nemulţumirea unora dintre angajaţi este cu atât mai mare cu cât pentru a putea acorda anumite sporuri unor persoane fidele lui, directorul a conceput o organigramă care să permită o supradimensionare a personalului. Un exemplu de-a dreptul hazliu, care a ajuns la urechile noastre, este cel al secretarei lui Sarkady. Doamna, deşi are studii medii, l-a primit în subordine pe Dan Cincă, consilier juridic, aşadar cu studii superioare. Tot un caz mai puţin obişnuit este şi cel al mamei directorului, Kelemen Maria, care, chiar dacă are doar studii medii (în domeniul sanitar, spun unii!), ocupă un post pentru studii superioare. De altfel, în urma controlului Curţii de Conturi, s-a propus ca acest post să fie scos la concurs în luna octombrie.

Mai trebuie spus că verificările efectuate de Curtea de Conturi nu s-au făcut la comandă politică, ci la sesizarea unor angajaţi ai Filarmonicii, care, în repetate rânduri, au reclamat tratamentul discriminatoriu la care au fost supuşi din partea directorului...