Cel mai cunoscut artist naiv din România expune lucrări de excepţie, majoritatea din colecţia personală, la Sinagoga Neologă Zion din Oradea. Vernisajul expoziţiei speciale în urbea de pe Crişul Repede a fost realizat vineri, 5 august, de dr. Aurel Chiriac, director al Muzeului Ţării Crişurilor.

Vineri, 5 august, artistul plastic Ioan Măric, unul dintre cei mai cunoscuţi şi mai valoroşi artişti plastici ai României, a venit la Oradea pentru a deschide oficial expoziţia „Sacru şi profan”.  Hărăzit de ursitoare să aducă bucurie şi optimism pe acolo pe unde Dumnezeu i-a purtat paşii, pictorul Ioan Măric empatizează din toată fiinţa sa cu lumea satului românesc, e mereu în mijlocul acestei lumi pe care o înnobilează şi o transfigurează ca nimeni altul în lucrările sale de artă naivă. „Lucrând din anul 1975 în domeniul artelor şi patrimoniului am ajuns să cunosc foarte bine valoarea lucrărilor de artă. Acesta este primul vernisaj pe care-l susţin în Sinagoga Zion, recent redată orădenilor şi îmi face o reală plăcere să vernisez lucrările artistului plastic Ioan Măric”, a spus dr. Aurel Chiriac, manager al Muzeului Ţării Crişurilor.

„Ioan Măric este invitat al Târgului Meşterilor Populari de peste 20 de ani. Un invitat drag care generează o atmosferă aparte. Un ţăran român adevărat, autentic, care se respectă, este sincer, ironizează şi crează o măsură pentru bune şi rele. Un ţăran care ne aduce aminte de morala satului, bine chibzuită”, a mai spus Aurel Chiriac.

Directorul MTC a subliniat că aceste trăsături de caracter se regăsesc şi în lucrările artistului naiv Ioan Măric. Un artist naiv pasionat de chipul uman, care se pregăteşte să finalizeze studiile superioare în artă şi ale cărui lucrări au trăsături care ne amintesc de suprarealism, de neo-primitivismul rus, de simbolism şi de cubism.

„Astfel, Ioan Măric dă dovadă de o „naivitate” calculată, iar simbolismul extras de artist din lumea satului demonstrează că a studiat cu folos istoria artei”, a arătat Aurel Chiriac.

Artistul Ioan Măric are peste 100 de expoziţii personale şi a participat la peste 500 de expoziţii colective în România, dar şi în Italia, Israel, Franţa, Germania, Canada, S.U.A., Albania, Japonia, Rusia, Polonia, Ungaria, România, Spania, Bulgaria, Iugoslavia, Austria, Elveţia, Grecia, Olanda. De-a lungul carierei sale a fost distins cu numeroase premii naţionale şi internaţionale.

Expoziţia „Sacru şi profan”, în organizarea Asociaţiei Artiştilor Naivi din România, este cu vânzare şi va rămâne în Sinagoga Neologă până în 22 august.