O explozie de culoare și muzicalitate a umplut, luni seara, Grota Roșie din Cetatea Oradea. Acest „fenomen” a fost prilejuit de cea de a 30-a expoziție personală a cunoscutului pictor orădean Niculae Adel, intitulată „De la figurativ la abstract”.

 

În avanpremiera Zilelor Cetății Oradea, renumitul artist plastic, Niculae Adel, a avut, luni seara, vernisajul unei inedite expoziții de pictură. În deschiderea evenimentului a luat cuvântul, din partea organizatorilor, Muzeul Cetății și Orașului Oradea, muzeograful dr. Cristina Pușcaș. Aceasta a subliniat faptul că, Niculae Adel este un discipol al renumitului pictor profesorului Kristoffi Janos. „Niculae Adel este absolvent al Şcolii Populare de Artă, secţia Pictură, fiind discipolul renumitului profesor Kristoffi Janos. Niculae Adel este un artist care are tablouri în colecții din Germania, Franța, Ungaria etc. Azi, în Cetatea Oradea, ne bucurăm de cea de a 30-a expoziție a sa personală”, a declarat Cristina Pușcaș. Despre opera și lucrările din expoziție a vorbit criticul de artă dr. Agata Chifor.

„Expoziţia pictorului orădean Niculae Adel, «De la figurativ la abstract» propune o selecţie de 51 de lucrări reprezentative pentru anii 2013-2016, etapă de efervescenţă creatoare, reflectând traseul parcurs de artist, de la temele specifice picturii figurative (peisaj, natură statică, portret, compoziţii cu caracter simbolic) spre abstracţia cromatică liberă.

Definit prin armonia şi echilibrul acordurilor cromatice, universul pictural al artistului transmite senzaţia de bucurie şi celebrare a vieţii într-o viziune prin excelenţă lirică, concretizată în peisaje naturale şi citadine, naturi statice şi compoziţii abstracte de o frumuseţe inefabilă, reflectând capacitatea de transfigurare poetică a realităţii prin intermediul nuanţelor pastelate”, a precizat dr. Agata Chifor. Aceasta a mai subliniat faptul că în compoziţiile abstracte ale artistului Niculae Adel există întotdeauna un mesaj, o realitate sau noţiune exprimată într-o manieră sintetică, motivul fiind perceptibil la o analiză mai atentă a lucrării. Interpretări de factură modernă ale unor elemente inspirate din realitate sau ale unor teme de natură conceptuală, imaginară, compoziţiile abstracte sunt adevărate simfonii picturale, remarcabile prin expresivitate cromatică şi capacitatea de sugestie. Ele reflectă abstracţia plastică a universului natural, a unor renumite compoziţii muzicale sau sunt metafore plastice ale existenţei, naturii umane şi a schimbărilor intervenite pe scena politică europeană. Situate uneori la graniţa dintre figurativ şi abstract, integrabile în alte cazuri unui abstracţionism liric, geometric sau rezultate din dialogul expresiv al formelor şi culorilor, lucrările ilustrează faze ale unei progresive conceptualizări a discursului plastic, rezultat al unei activităţi creatoare de peste 39 de ani. 

Evenimentul a fost presărat cu mai multe momente muzicale susţinute de către prof. univ. Thurzo Alexandru şi violonistul Lucian Maliţa de la Filarmonica Oradea.

Expoziţia va putea fi vizitată până pe 10 iulie a.c., în intervalul 9.00 – 17.00.