Federaţia Sanitas Bihor a transmis un memoriu ministrului sănătăţii, Ioan Bazac, prin care solicită reevaluarea a doi dintre managerii de spitale demişi, respectiv Ritli Ladislau, cel care a condus Spitalul de Recuperare din Băile Felix, şi Liviu Groze, fostul manager al Spitalului din Marghita. Prin acelaşi memoriu se solicită ministerului adoptarea unei poziţii faţă de situaţia Spitalului Clinic Judeţean Oradea, care, potrivit liderilor bihoreni ai Sanitas, a acumulat datorii de circa 130 de milioane de lei.  

 

În memoriul transmis ministrului Sănătăţii la sfârşitul lunii august, se solicită reevaluarea activităţii a doi dintre managerii spitalelor bihorene demişi. „Nişte directori care au avut o activitate bună, care au reuşit să conducă exemplar spitalele au fost demişi. Suntem de acord să se schimbe conducerea acolo unde sunt nereguli, dar acolo unde merg lucrurile, să fie oamenii lăsaţi să îşi facă treaba. Ritli Ladislau şi Liviu Groze sunt doar două exemple", a precizat Ioan Giurgiu, liderul Federaţiei Sanitas Bihor.

Potrivit Ordonanţei de Urgenţă nr. 69/2009, managerii spitalelor clinice trebuie "să fie cadru universitar sau medic primar şi să fie absolvent al unor cursuri de perfecţionare în management sau management sanitar agreate de Ministerul Sănătăţii şi stabilite prin ordin de la minister". Potrivit documentului, acesta este motivul pentru care au fost schimbaţi cei doi jurişti de la conducerea unităţilor sanitare. „Până să ajungem la această Ordonanţă, ne interesează calităţile managerului respectiv. Acesta este cel mai important aspect. Cerem să fie schimbaţi cei care nu şi-au făcut treaba, nu cei care au reuşit să schimbe ceva", a adăugat Ioan Giurgiu. Potrivit acestuia, o altă solicitare adresată tot ministrului Sănătăţii este luarea unei poziţii faţă de situaţia Spitalului Clinic Judeţean din Oradea, instituţie care a acumulat, potrivit liderului Sanitas, datorii în valoare de 130 de milioane de lei. „La Judeţean există o grămadă de datorii, astfel încât s-a ajuns la reducerea sporurilor angajaţilor. Pentru manageri prioritari trebuie să fie bolnavii şi angajaţii. Cu toate că se cunoaşte foarte bine această situaţie, la cel mai mare spital din judeţ a fost schimbat doar managerul, iar restul echipei a rămas aceeaşi. L-au pus pe doctorul Bodog manager, dar cu o floare nu se face primăvară. Oricum, pentru datoriile de la Judeţean nu este de vină doar fostul manager. Toţi sunt vinovaţi, în bloc", a mai spus liderul Sanitas Bihor, adăugând că în memoriu se solicită instalarea unei echipe noi de conducere la Judeţean.