Békési Csaba, directorul executiv al Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Bihor, a organizat luni, 17 octombrie, la sediul instituției, o conferință de presă, în cadrul căreia a prezentat modificările şi completările aduse Legii nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă.

 

„Nu numai că sumele care se vehiculează în această Ordonanță (n.r. - Ordonanţa 60/2016) sunt mai consistente, dar și structura și orientarea acestor măsuri active vin și aduc un plus”, a spus șeful AJOFM în deschiderea conferinței de presă.  

Békési Csaba a menționat că nicăieri în această Ordonanță nu se discută de măsuri pasive, ci doar de măsuri active. „De ce a fost nevoie de această Ordonanță? Știm foarte bine de acel deficit de forță de muncă existent. România, la nivel european, și Bihorul, la nivel național, se află pe ultimele poziții ca mobilitate a forței de muncă. Suntem prea puțin mobili sau aproape deloc mobili pe piața forței de muncă”, a mai spus directorul AJOFM Bihor, considerând că unul dintre motivele acestei situații este acela că „avem cel mai mare procent de deținere a proprietăților private, care ne și obligă să rămânem blocați la glie”.

Potrivit lui Békési Csaba, un şomer înregistrat în baza de date a instituției, dar care nu primeşte indemnizaţie, dacă se angajează cu normă întreagă pentru o perioadă mai mare de trei luni, va primi, de acum înainte, 500 de lei, neimpozabili. Măsura îi vizează pe acei şomeri beneficiari de venit minim garantat, care sunt captivi în sistemul asigurărilor sociale de stat.

De asemenea, companiile care angajează şomeri vor primi bani mai mulți. Mai exact, în loc de 500 de lei, vor primi 900 de lei cei care angajează absolvenţi, şomeri care au peste 45 de ani, şomeri unici întreţinători de familie, şomeri de lungă durată, tineri care nu studiază, dar nici nu au loc de muncă sau şomeri care mai au 5 ani până când îndeplinesc condiţiile de pensionare.

O altă măsură importantă este aceea potrivit căreia șomerii din localităţile defavorizate vor primi bani de navetă sau o primă de instalare, cu condiția să-şi  schimbe domiciliul pentru un loc de muncă. În Bihor, sunt 24 de asemenea localități cu grad de sărăcie 3 şi 4: Abram, Abrămuţ, Balc, Batăr, Borod, Budureasa, Cherechiu, Ciumeghiu, Curtuişeni, Diosig, Drăgeşti, Marghita, Finiş, Holod, Husasău de Tinca, Ineu, Răbăgani, Tinca, Săcueni, Şimian, Şoimi, Lăzăreni, Aleşd şi Valea lui Mihai.

În plus, șeful AJOFM a mai anunțat că șomerii din aceste localități, care se vor muta la o distanţă mai mare de 50 km pentru un loc de muncă, vor primi 12.500 de lei la instalare sau cu 3.000 de lei în plus dacă se mută cu un membru al familiei. „Această primă va fi acordată în două tranşe, una la angajare, iar cealaltă după un an. Această primă de instalare se va acorda şi românilor care revin în țară după ce au lucrat în străinătate”, a precizat Békési Csaba.