Vântul nu a reuşit să le strice socotelile, deşi câteva panouri au fost culcate, din cauza lui, la pământ. Cu toate acestea, elevii de la Liceul de Arte au reuşit ieri să coboare frumuseţea de pe clădirile monument ale oraşului şi să le-o ofere trecătorilor, bucăţică cu bucăţică, în imagini de o sensibilitate rară.

Dincolo de controversele legate de aspectul estetic, Piaţa Unirii începe încet-încet să devină acel spaţiu pe care şi-l doreau toţi orădenii, spaţiu de manifestare şi întâlnire a ideilor. Elevii de la Liceul de Arte din Oradea au găsit aici un spaţiu propice pentru a "exila” arta din turnul de fildeş şi a le-o face cadou, ca pe un dar de preţ, trecătorilor. Inspiraţi de frumuseţea arhitecturii Secession din Oradea, elevii claselor a IX-a, a X-a şi a XI-a de la secţia de arte plastice şi muzică au pus la punct mai multe acţiuni de artă urbană, în cadrul Proiectului "Secession Urban Art”, finanţat prin Fundaţia Comunitară Oradea.

"Participă 70 de copii de la Arte Plastice şi Muzică. Au fost 10 copii de la Muzică, două formaţii de muzică de cameră, suflători şi o fetiţă de la Chitară. Abia acum descoperim şi noi, în Oradea, Seccesionul şi am vrut să venim cu ceva nou, folosindu-ne de ce există deja. Încercăm să reconstituim imaginea La Belle Époque, când omul trăia sub semnul frumosului. Am vrut să fim noi cei care dăm tonul pentru că aici ar trebui să se întâmple tot timpul câte ceva. Copiii au recreat detalii de pe toate clădirile din această zonă. Picturile de aici le vom expune la Casa Darvas-La Roche, la Muzeul Art Nouveau, unde vor putea fi vizitate de orădeni”, a declarat, pentru Crişana, Nada Panait, profesor de pictură la Liceul de Arte Oradea.   

Proiectului "Secession Urban Art” va continua şi astăzi, de la 9.00 la 13.00. trecătorii fiind invitaţi să se implice activ la conturarea imaginilor, recreând atmosfera unui răstimp în care comunitatea, indiferent din ce categorie socială făcea parte, îşi trăia condiţia de locuitor al unei urbe doritoare de a sta sub semnul frumosului cotidian.

Activităţile proiectului sunt  coordonate de profesorii Nada Panait, Maria David, Ioana Klein, Anca Maghiar, Janko-Szep Noemi, Ervin Racz, Iulian Anghel, Eliza Racz de la catedra de arte plastice şi profesorii Sebastian Hercuţ, Loredana Roman de la catedra de muzică a Liceului de Arte Oradea.