Asociația Internațională „Euro Foto Art” a fost invitată să prezinte în China o nouă expoziție reprezentativă a membrilor săi. Expoziția, care a fost vernisată sâmbătă, 6 noiembrie, este alcătuită din 165 de fotografii alb-negru și color, realizate de membrii Asociației Internaționale și alți artiști fotografi, invitați din România. 

 

Fotografiile expuse au fost instalate pe simezele „Shunde Art Exhibition Art - China” cu ajutorul China Photo Network Online, care este una dintre cele mai active organizații partenere, respectiv cele 31 de fotocluburi cu care Asociația „Euro Foto Art” întreține relații de colaborare culturală bilaterală din diferite țări ale Europei și Asiei. Astfel, după vernisajul expoziției (alcătuită din 100 de imagini alb-negru și color), în luna mai a acestui an, în Pavilionul 1 al Palatului Culturii „Wembo” din Shenzen, de această dată expoziția a fost vernisată în minunata Galerie de Artă din Shunde.

Expoziția artiștilor fotografi din România face parte din preambulul primei ediții a Festivalului Fotografiei Românești în China, organizată de către Institutul Cultural Român din Beijing, cu sprijinul Asociației „Euro Foto Art”, sub patronajul Ambasadei României din Beijing, fiind dedicată Zilei Naționale a României.

Printre lucrările expuse, publicul chinez are posibilitatea să descopere o varietate de genuri ale artei fotografice contemporane, cum ar fi: portrete, peisaje, natură statică, socio-fotografii, esee, umoristice, etnografie și folclor.

Artiștii fotografi Mircea Agabrian, Borbely Joanna Eszter, Constantin Dancoglu, Constantin Demeter, Dudás László, Haragoș Zoltán, Kovács László, Ovi D. Pop, Gheorghe Petrila, Adela Lia Rusu, Gabriel Stanciu, Szabó Attila, Gheorghe-Andrei Talpoș și Tordai Ede sunt prezenți în cadrul expoziției cu portrete expresive, convingătoare, care transmit mesaje deosebite către privitori.

O serie de frumuseți ale României și Europei se regăsesc în peisajele realizate de artiștii fotografi Robert Cătălin Aelenei, Benyovszki Tünde, Cristel Bogdan, Ovidiu Bogdan, Gabriel Boholț, Dan Buruleanu, Dudás László, Magdó István, Adrian Markus, Moldován Mihaly, Morvay Szabó Edina, Nicoleta Păunaș, Plajás Istvan, Adela Lia Rusu, Valentina Stan, Gabriel Stanciu și Vădeanu Tarquinius.

Natura statică, intitulată „Oranj”, realizată de artistul fotograf Nicoleta Păunaș, și „Colour and Rain”, a lui Dorin Mocanu, cuceresc prin originalitate, creativitate, cromatică și mesaj.

În socio-fotografiile realizate, artiștii fotografi Haragoș Zoltán, Nicoleta Păunaș, Ovi D. Pop, Felician Săteanu și Szabó Atilla au valorificat pozitiv cadrul social în care au realizat imaginile. Fotografiille umoristice realizate de artiștii fotografi Lázár Eszter Johanna și Stefan Tóth se evidențiază atât prin orginialitate, cât și prin modul de abordare a subiectului în limbaj „fotografic”.

O parte însemnată din fotografiile expuse au fost inspirate din tradițiile și obiceiurilor populare românești și cele ale naționalităților conlocuitoare. Așadar, publicul vizitator din China va avea posibilitatea, timp de o lună, să admire o serie de fotografii artistice deosebite și să afle o serie de informații cultural-artistice despre România.