Potrivit datelor furnizate de Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Bihor, în luna noiembrie a acestui an au fost controlate 421 de unităţi şi au fost aplicate 519 sancţiuni contravenţionale, dintre care 205 în domeniul relaţiilor de muncă, iar 314 în domeniul securității şi sănătății în muncă. În total, luna trecută, inspectorii ITM Bihor au dat 57 amenzi, în valoare totală de 262.100 lei.

Potrivit unui comunicat de presă trimis de ITM Bihor, în cursul lunii trecute, 17 persoane au fost identificate cu cazuri de muncă fără forme legale de angajare.

Tot în luna noiembrie, au avut loc nouă accidente de muncă, toate soldate cu incapacitate temporară de muncă.

Pe de altă parte, la data de 30 noiembrie 2016, numărul angajatorilor activi în judeţul Bihor era de 20.630, cu un număr de 172.411 salariaţi activi. Numărul contractelor individuale de muncă active la data de 30 noiembrie 2016, în judeţul Bihor, era de 193.951.

În cursul lunii noiembrie, la ITM Bihor s-au depus spre înregistrare trei notificări cu privire la intenţia de concediere colectivă în conformitate cu prevederile art.70 din Legea nr.53/2003 Codul Muncii. Notificarea se referă la intenţia de concediere colectivă în perioada decembrie 2016 - ianuarie 2017 a unui număr estimativ de 133 salariaţi din cadrul unei societăţi comerciale care activează în domeniul contrucţiilor şi al producţiei de încălţăminte.

În ce privește statistica registrelor de evidenţă a zilierilor, până la data de 30 noiembrie 2016 au fost eliberate, ca urmare a solicitărilor angajatorilor, un număr de 1.098  registre speciale de evidenţă a zilierilor.

“Inspectoratul Teritorial de Muncă Bihor susţine respectarea drepturilor celor ce muncesc şi nu acceptă sub nicio formă desfăşurarea muncii fără forme legale, urmârind cu prioritate eradicarea acesteia prin aplicarea pârghiilor legale. Suntem preocupaţi față de siguranța lucrătorilor din toate domeniile. Ne propunem protejarea acestora și asigurarea de locuri de muncă sigure și sănătoase printr-o permanentă evaluare a riscurilor la care sunt expuși aceștia. Un contract de muncă legal şi o evaluare a riscurilor de accidentare, cu măsurile adecvate care se impun, pot salva vieţi”, a precizat Marius Rotar, inspector şef ITM Bihor.