Cinci eleve de la Colegiului Naţional "Emanuil Gojdu" din Oradea au participat, în perioada 15-17 noiembrie, la Concursul Naţional de Chimie "C.D. Neniţescu", organizat de Facultatea de Chimie Aplicată şi Stiinţa Materialelor a Universităţii "Politehnica" din Bucureşti. Toate s-au întors cu diplome de participare, în timp ce Ioana Moga a obţinut locul I la chimie anorganică, iar Lavinia Trică, menţiune la chimie organică.

Concursul naţional de chimie se organizează în fiecare an, la competiţie putând participa doar elevii care au obţinut premii la faza naţională a olimpiadelor de chimie. "La concurs există trei secţiuni, neţinându-se cont de anul de studii al elevilor. Fiecare se înscrie acolo unde crede că este mai pregătit, la chimie organică, anorganică sau fizică. De obicei, câştigătorii primelor locuri sunt liceenii din clasa a XII-a, pentru că au mai multe cunoştinţe, însă anul acesta a fost diferit", a precizat Aniţa Luncan, profesoară de chimie la Colegiului "Emanuil Gojdu", singura instituţie de învăţământ din Bihor care a avut reprezentanţi la acest concurs. Astfel, Ioana Moga a reuşit să obţină locul I la chimie anorganică, Lavinia Trică a primit menţiune la chimie organică, în timp ce Diana Butiri, Anca Copos şi Ioana Iancu au obţinut câte o diplomă de participare, ceea ce înseamnă că fiecare a avut cel puţin jumătate din punctajul obţinut de primul clasat. Diplomele le asigură orădencelor un loc fără admitere la Facultatea de Chimie Aplicată din Bucureşti. Câştigătoarea premiului I, Ioana Moga, a primit drept recunoaştere a cunoştinţelor sale şi un premiu special din partea Societăţii de Chimie din România. Elevă în clasa a X-a la profilul matematică - informatică, Ioana Moga a reuşit să se impună în faţa celorlalţi participanţi, chiar dacă printre aceştia s-au numărat şi elevii, care fac parte din lotul naţional al României la chimie. "Ioana este calificată deja la faza naţională a olimpiadei de chimie. De altfel, în 2008, Colegiul "Emanuil Gojdu" va găzdui această olimpiadă, datorită faptului că, anul trecut, Ioana a câştigat premiul întâi şi la această competiţie", a adăugat Aniţa Luncan, profesoara care le pregăteşte pe eleve.

De menţionat faptul că subiectele abordate în cadrul concursului naţional depăşesc cu mult cunoştinţele pe care le acumulează elevii conform programei şcolare, temele făcând parte dintre cele studiate în cadrul facultăţilor de profil.