Potrivit legii, societățile comerciale din România sunt impozitate în două modalități, în momentul de față, în funcție de veniturile totale.

Astfel, dacă suma veniturilor totale este mai mică decât 100.000 de euro, societatea este obligată să plătească impozit pe venitul microîntreprinderilor, iar dacă veniturile totale trec de acest plafon, societatea este obligată să plătească impozit pe profit. Impozitul pe venitul microîntreprinderilor presupune că societatea plătește la stat una dintre cotele de impozitare prevăzute de lege, aplicabile veniturilor obținute, și anume: 1% pentru microîntreprinderile care au peste doi salariaţi inclusiv; 2% pentru microîntreprinderile care au un salariat;  3% pentru microîntreprinderile care nu au salariaţi. Salariații trebuie să aibă contract individual de muncă cu normă întreagă (minimum opt ore/zi). Pot intra în această categorie și microîntreprinderile care au angajate persoane cu contract individual de muncă cu timp parțial, dacă fracțiunile de normă adunate reprezintă echivalentul unei norme întregi. Calculul, declararea și plata impozitului pe venitul microîntreprinderilor se realizează trimestrial, până la data de 25 inclusiv a primei luni următoare încheierii trimestrelor I-IV. Până la această dată, contribuabilii au obligația de a completa și depune la unitatea fiscală Declarația privind obligațiile de plată la bugetul de stat - Formular 100. Pe parcursul desfășurării activității trebuie urmărit dacă entitatea depășește plafonul de 100.000 de euro, calculat la cursul de la 31 decembrie anul precedent, în ceea ce privește veniturile. Dacă acest plafon a fost depășit, înseamnă că entitatea devine plătitoare de impozit pe profit. Impozitul pe profit  este reprezentat de cota de 16% aplicată diferenței dintre venituri și cheltuieli, la care se vor adăuga cheltuielile nedeductibile și se vor scădea veniturile neimpozabile. Calculul, declararea și plata impozitului pe profit se realizează trimestrial, până la data de 25 inclusiv a primei luni următoare încheierii trimestrelor I - III. Până la această dată, contribuabilii au obligația de a completa și depune la organul fiscal Declarația privind obligațiile de plată la bugetul de stat - Formular 100. Definitivarea și plata/regularizarea impozitului pe profit aferent anului fiscal se realizează pe baza Declarației anuale de impozit pe profit - F101, ce se depune la Fisc până la data de 25 martie inclusiv a anului următor.

Entitățile care pe parcursul anului fiscal 2016 depășesc plafonul de 100.000 de euro vor deveni plătitoare de impozit pe profit începând cu prima lună a trimestrului în care s-a depășit plafonul.

În cazul depășirii plafonului de 100.000 de euro, trebuie depusă declarația 010 – Declarație de înregistrare fiscală/Declarație de mențiuni pentru persoane juridice, asocieri și alte mențiuni fără personalitate juridică, în termen de 15 zile de la data depășirii plafonului (dacă presupunem că plafonul a fost depășit în luna septembrie, atunci declarația 010 se depune până pe 15 octombrie și entitatea va deveni plătitoare de impozit pe profit începând cu 1 septembrie). Entitățile care erau plătitoare de impozit pe profit, iar în decembrie 2016 vor avea totalul veniturilor sub plafonul de 100.000 de euro. În cazul în care, la data de 31 decembrie 2016, totalul veniturilor este mai mic de 100.000 de euro, până la 31 martie 2017 se va depune declarația 010 - Declarație de înregistrare fiscală/Declarație de mențiuni pentru persoane juridice, asocieri și alte mențiuni fără personalitate juridică, pentru a deveni plătitoare de impozit pe venitul microîntreprinderilor.