Sindicaliștii din administrația publică locală din întreaga țară au intrat în grevă, marți, timp de o oră de la începutul programului de lucru, cerând salarii mai mari, vouchere de vacanță și acordarea normei de hrană. Nici angajaţii Primăriei Oradea, nici cei ai Consiliului Judeţean Bihor nu s-au raliat, însă, acestei forme de protest.

 

Membrii Federației Naționale a Sindicatelor din Administrație (FNSA) au intrat în grevă, marți, timp de o oră, la începutul programului, fiind nemulțumiți de condițiile de salarizare și de discriminările dintre angajații din administrația publică locală. Sindicaliștii susțin că acțiunile de protest vor continua în perioada următoare dacă discuțiile dintre FNSA și Guvern nu vor avea niciun rezultat. „Astăzi (n.r. - ieri) a fost prima acțiune de protest. În data de 12 iulie va urma o grevă generală, cu întreruperea programului de lucru pe durata întregii zile și începând cu data de 19 iulie vom intra în grevă generală pe termen nelimitat”, a declarat secretarul general al FNSA, Bogdan Șchiop. Protestul de marți este urmarea faptului că în cadrul întâlnirii de săptămâna trecută dintre sindicaliștii din administrație și ministrul Muncii, Dragoș Pîslaru, nu s-a ajuns la un consens.

Sindicaliștii susțin că salariații din administrația publică locală din România reprezintă cea mai slab plătită și discriminată categorie de salariați din sistemul bugetar, majoritatea având venituri salariale brute apropiate ca valoare sau egale cu salariu minim brut pe economie (1.250 de lei pe lună).

Cei care au protestat cer majorarea salariilor de bază ale funcționarilor publici și ale personalului din administrația publică locală cu 25% și acordarea normei de hrană pentru toți salariații din administrația publică locală, acolo unde resursele bugetare permit acest lucru, eliminându-se astfel discriminările dintre salariații care primesc și cei care nu-l primesc.

Totodată, sindicaliștii vor ca salariații din administrația publică locală să beneficieze de vouchere de vacanță. Federația Solidaritatea Sanitară din România și-a arătat solidaritatea cu greva declanșată de FNSA, marți, printr-un comunicat de presă, considerând solicitările acesteia sunt legitime și îndreptățite. Funcţionarii publici din Primăria Oradea, dar nici cei din cadrul Consiliului Judeţean Bihor nu au participat, însă, la această formă de protest. „Nu suntem afiliaţi la federaţia naţională, suntem un sindicat destul de mic. Este adevărat, şi nouă ne-ar prinde bine să primim tichete de vacanţă, dar, din câte ştim, ele nu au fost prevăzute în buget şi legea nu permite suplimentări”, a declarat Ioana Iencuţ, reprezentanta Sindicatului Civica din Primărie.