Ieri, în incinta Muzeului Cetății și Orașului Oradea, a avut loc inaugurarea sălilor aferente Istoriei Bisericii Reformate la Oradea, parte integrantă din Secția de Istorie a orașului Oradea. Expoziția este amenajată în trei săli, conținând 26 de panouri cu compoziții explicative din istoria Bisericii Reformate la Oradea, obiecte liturgice, o replică a unei tiparnițe din secolul XVII, precum și un exemplar, ediția din 2002, a Bibliei de la Oradea din 1660-1661.

Expoziția este găzduită de Muzeul Cetății și Orașului Oradea, Secția de istorie a orașului. Vernisajul a avut loc ieri, în prezența reprezentaților Primăriei Oradea și Eparhiei Reformate de pe lângă Piatra Craiului, a episcopului István Csűry și a dr. Dumitru Sim, directorul Muzeului Cetăţii şi Oraşului Oradea. În cadrul expoziției au fost realizate 26 de panouri expoziționale de diferite mărimi, alcătuite din texte trilingve, română, maghiară, engleză și numeroase fotografii, pentru a avea o imagine cât mai clară asupra evoluției Cultului Reformat în Oradea. “Materialele folosite au fost puse la dispoziție de către Arhiva Eparhiei Reformate de pe lângă Piatra Craiului (Oradea), Biblioteca Națională a Ungariei (Budapesta), Biblioteca Academiei Ungare (Budapesta) și Arhiva Eparhiei Reformate din Debrețin”, a spus dr. Dumitru Sim, directorul Muzeului Cetăţii şi Oraşului Oradea.

În organizarea acestei expoziții s-a pus accent, în primul rând, pe prezentarea segmentului sec. XVI/XVII, mai concret pe perioada dintre anii 1556–1660, o perioadă de ascendență a cultului reformat din toate punctele de vedere. Tematica celor 26 de panouri, în ordine cronologică, este următoarea: Reforma religioasă în Elveția; Jean Calvin și „Institutio Cristianae Religionis”; Reforma pe teritoriul de la est de Tisa și la Oradea; Sinoade, dispute religioase și confesiuni de credință; Preoți de seamă din Oradea din ultima treime a secolului al XVI-lea; Perioada războiului de cincisprezece ani; Biserica la Oradea în timpul principilor de confesiune reformată; Ideologia puritanismului la Oradea, între 1640-1660; Învățământul confesional, colegiile reformate; Studenți reformați maghiari la universități din străinătate, peregrinarea; Tipografia mobilă Hoffhalter la Oradea; Tipografia lui Ábrahám Szenci Kertész; Biblia de la Oradea; În mijlocul valurilor contrareformei - secolul al XVIII-lea; Renașterea de după Edictul iozefin de toleranță religioasă; Creșterea numărului membrilor bisericii reformate, noi construcții; István Sulyok; Privire spre secolul al XX-lea.

Puținele obiecte de cult folosite în liturgia Bisericii Reformate sunt prezentate tridimensional cu ajutorul a trei copii (cană, potir și farfurie de cuminecare/împărtășanie) executate din rășină sintetică, copii ale unor obiecte originale aflate în patrimoniul Parohiei Orașul Nou. Acestea sunt așezate într-o vitrină împreună cu ediția facsimil a Bibliei de la Oradea (1660/1661) și copia diplomei de înnobilare a unui profesor al colegiul reformat din Oradea din secolul al XVII-lea. În cadrul expoziției este prezentă o ediție facsimil a unei cărți liturgice tipărite la Oradea în anul 1566 și care s-a păstrat într-un singur exemplar.

O atracție specială a segmentului expozițional dedicată Bisericii Reformate o reprezintă reconstrucția 3D la scara 1:1 a tiparniței lui Szenci Kertész Ábrahám, renumitul tipograf din Oradea (1639-1660). Acesta este amplasată în mijlocul sălii unde sunt montate pe pereți panourile care prezintă istoricul tipografiilor Hoffhalter și Szenci Kertész, respectiv paginile de titlu a câtorva tipărituri orădene din secolele XVI și XVII. “Reconstrucția a fost executată după modele de tiparnițe din secolele XVII și XVIII folosite în Țările de Jos (Olanda), țara unde și-a însușit meseria de tipograf Szenci Kertész Ábrahám. Reconstrucția este un unicat, nu numai în Oradea, dar și în țară”, a menționat Dumitru Sim.