În prezența oficialităților orădene, dar și a unor invitați speciali din străinătate, respectiv a numeroși orădeni, Casa Darvas La Roche și-a deschis, de joi seara, porțile, intrând în circuitul turistic.

 

Vila Darvas - La Roche a fost ridicată în intervalul anilor 1910 – 1911, fiind una dintre clădirile emblematice a stilului Art Nouveau. Acest imobil, în particular, dar nu numai, a făcut posibil includerea Oradiei, din anul 2011, în Rețeaua Art Nouveau. Clădirea clasificată ca monument istoric a intrat de curând în patrimoniul Primăriei Oradea, fiind administrată de către fundația de Protejare a Monumentelor Istorice din Bihor. Timp de două luni, aici s-au executat ample amenajări, astfel că, din această săptămână, clădirea să fie deschisă publicului larg, urmând să fie transformată într-un Muzeu Art Nouveau. În deschiderea evenimentului, Angela Lupșea,  director executiv al Fundaţiei pentru Protejarea Monumentelor a vorbit despre importanța pe care instituția pe care o reprezintă a avut-o în salvarea acestei clădiri și a patrimoniului său mobil de la distrugere, alături de eforturile criticului de artă Ramona Novicov și a directorului Muzeului Țării Crișurilor, Aurel Chiriac. De la Bruxelles a sosit Anne Lise Alleaume, coordonator al Reţelei oraşelor Art Nouveau care a și luat cuvântul în prima parte a activității de joi seara. „Oradea este parteneră activă a Rețelei Art Nouveau din 2001. Cultura este singura armă care face față obscuratismului”, a precizat Anne Lise Alleaume. Un moment emoționant l-a reprezentat lansarea cărții „Forme ornamentale şi simboluri în arhitectura Art Nouveau”, autor Rodica Hârcă. Volumul a văzut lumina tiparului la Editura Muzeului Țării Crișului, acum când, pe 31 martie, se împlinesc doi ani de la trecerea la cele veșnice a Rodicăi Hârcă. „Rodica Hârcă a fost o încăpățânată care a știut să iasă în față cu acest Art Nouveau, încercând să salveze acest patrimoniu”, a subliniat Aurel Chiriac, directorul MCT. La eveniment a luat parte și familia Rodicăi Hârcă. Invitații au putut să viziteze și expoziția internațională Natura și Art Nouveau, un proiect derulat de Rețeaua Orașelor Art Nouveau din Bruxelles. De asemenea, a fost prezentată și colecția vestimentară „Restituiri” şi a picturilor inspirate din porțile Art Nouveau, autor și designer vestimentar, Anca Miculiţ. Au putut fi admirate, virtual, și o serie de obiecte de suvenir, creaţii realizate de artişti plastici Cornel Abrudan, Rodica Ţucudean şi Dorin Derşidan.

Însă cel mai spectaculos moment a fost cel oferit de fosta proprietară a două dintre apartamente, Judit Simon, care a relatat celor prezenți istoria tragică a familiei sale. În anii 1928-1930, Tibor Simon, unchiul Juditei Simon a negociat cumpărarea unor apartamente din acest imobil, aparținând avocatului Dezso Sor. Însă, el s-a îndrăgostit de fiica cea mare a avocatului și s-a căsătorit cu acesta. Și tatăl Juditei Simon va cumpăra aici apartament, astfel cei doi frați vor locui, aici, împreună, până la venirea regimului hortyst în Transilvania. Mama și tatăl Juditei Simon au fost duși în lagăre de concentrare, de unde s-au întors în 1945. La întoarce și-au recuperat casa, însă bucuria nu a fost de lungă durată, deoarece în 1974 casa a trebuit să fie împărțită cu alți chiriași. Judita Simon s-a născut în acest imobil, fiind singura urmașă a familiei. Pentru că a realizat că nu poate întreține un astfel de monument istoric a vândut cele două apartamente Primăriei Oradea, inclusiv dormitorul (aparține neorococo-ului), dar și alte obiecte decorative. Casa Darvas La Roche poate fi vizitată de marţi până duminică, între orele 12 şi 19. Vizitarea expoziţiei de la parter este gratuită, iar pentru accesul la etajul casei, se va achita 5 lei. Pentru elevi sau grupuri organizate, taxa este de 3 lei. O dată pe lună, Judit Simon va asigura un ghidaj al casei celor care se vor programa din timp.