Trei premii I, un premiu II, un premiu III, un premiu special (doi de 10 la ambele probe) și trei mențiuni la Olimpiadele Naționale. Care credeți că este școala din Bihor care a reușit astfel de performanțe? Mai mult ca sigur nu vă așteptați să fie Colegiul Tehnic „Constantin Brâncuși”. Și totuși, anul acesta școala este din nou cea mai bună din România, de data asta la Olimpiada de electrică, electrotehnică și electromecanică.

 

Din 2012 încoace nu a fost an în care Colegiul Tehnic „Constantin Brâncuși” să nu aibă un elev premiat la Olimpiada Națională de Discipline Tehnice. Da, în mod cert, există școli care au rezultate mult mai bune, olimpici mult mai mulți, dar la acele școli nu ajung, în majoritate, elevi care nu reușesc la alte licee. Nu e totuna să obții rezultate cu elevi foarte buni dintr-o școală bună și să scoți rezultate din piatră seacă, din ce ți-a rămas după ce școlile importante și-au luat crema. Cam asta este situația Colegiului Tehnic „Constantin Brâncuși” care și anul acesta are un elev, cel mai bun din țară, la Olimpiada de discipline tehnice, domeniul electrică, electrotehnică și electromecanică. Îl cheamă Mihai Dan Ghiran, este în clasa a XI-a, și a fost pregătit de Virgil Petruț, profesor de dicipline în domeniul electric.

Faza națională a Olimpiadei s-a desfășurat în perioada 24-28 aprilie, la Râmnicu Vâlcea. Au participat cei mai buni elevi din fiecare județ. După proba scrisă care s-a dat pe 25 aprilie au mai rămas 22 de elevi care au mers la proba prcatică.

„Am așteptat cu nerăbdare rezultatul, mai ales că știam că la proba scrisă obținuse o notă foarte bună. Când mi-a spus că este primul, nu mi-a venit să cred. A meritat să aștept 42 de ani clipa aceasta, să am un elev care este cel mai bun din țară, mai ales că aventura aceasta care s-a terminat atât de frumos a început mai greu. Este biletul meu spre pensionare, ultima bucurie înainte de ieși la pensie. Am mai avut elevi cu performanțe importante, trei mențiuni la olimpiadele naționale, dar asta este cea mai mare realizare a mea ca profesor”, a povestit Virgil Petruț.

Și pentru olimpic au fost multe emoții, dar a contat încrederea pe care a avut-o în el profesorul, care l-a pus să scrie pe o foaie că va fi cel mai bun și să își lipească foaia, în cameră, la vedere, pentru a se automotiva în fiecare zi.

„Nu pot să spun că a fost greu. Au fost însă subiecte pe care nu le mai abordasem până la acest examen. Acum pot să merg la orice universitate din țară și cred că voi alege Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca. Îmi place orașul, faptul că este un centru universitar important, că universitatea este bună și oamenii sunt deschiși, primitori, comunicativi”, a spus Mihai Dan Ghiran.

Șirul rezultatelor importante la olimpiadele naționale a început în 2012 și a avut-o în prim plan pe profesoara ing. Monica Gale și disciplinele tehnice legate de domeniul construcțiilor, instalațiilor și lucrărilor publice. În acel an, elevul Raul Vasile Sarca a luat premiul I și David Căpuș - mențiune. În 2013 Ionuț Vasile Ciont a luat premiul III, în 2014 David Claudiu Olaru a luat premiul special și premiul I având nota 10 la ambele probe. În 2015 Daniel Rohl a luat premiul II și Mihai Popa - mențiune, în 2016 Andrei Emil Cuc a luat locul I și Mihai Popa - mențiune iar anul acesta, Mihai Paul Silviu a luat locul 10, dar școala a fost cea mai bună la o altă disciplină, electric, electrotehnic, electromecanic, prin Mihai Dan Ghiran, pregătit de profesorul Virgil Petruț.

Toate aceste rezultate au fost obținute cu multă muncă, în condiții dificile, și sunt o dovadă că acolo unde există profesori buni vor fi mereu și rezultate de excepție.