În luna noiembrie a anului trecut, o echipă de elevi entuziaști, cu drag de știință, de la Liceul „Onisifor Ghibu”, s-a numărat printre câștigătorii uneia dintre cele 13 finanțări oferite în cadrul programului Fondul Științescu, al Fundației Comunitare Oradea, cu sprijinul Romanian American Foundation și a partenerilor locali.

 

Proiectul câștigător, „Peța în eprubetă”, constă în analizarea periodică, de către elevi ai Liceului „Onisifor Ghibu” și ai Școlii „Floare de Lotus” Sânmartin, a unor parametri fizico-chimici ai apei Pârâului Peța, urmată de interpretarea rezultatelor obținute.

Prima acțiune în implementarea acestui proiect se numește „Peța în eprubetă 1.0” și are loc astăzi, 24 martie 2017, începând cu ora 12.00, când aproximativ 45 elevi însoțiți de profesori ai Liceului „Onisifor Ghibu” vor fi transportați la fostul „lac cu nuferi” din Băile 1 Mai. Acolo, grupului de elevi de la Liceul „Onisifor Ghibu” i se va alătura un grup de 15 elevi de la Școala „Floare de Lotus” Sânmartin și se va desfășura prima sesiune de analize. Celelalte mostre de apă se vor recolta, pentru a fi analizate, din zonele: pod Rontău, pod Ion Bradu, pod Salca, pod Cantemir intersecția cu Pârâul Paris, Universitate, Piața Obor.

Miza activităților este încurajarea pasiunii pentru științe și tehnologie în rândul elevilor, dezvoltarea spiritului investigativ-științific, al creativității, al capacității de a lucra metodic, în echipă, de a problematiza, a aborda ecologic și interdisciplinar situații apărute în lumea complexă a naturii, de a se implica activ, eco-civic, în problemele comunității, acționând responsabil.

Partenerii Liceului „Onisifor Ghibu” în acest proiect sunt: Școala Gimnazială „Floare de Lotus” Sânmartin, Administrația Bazinală de Apă Crișuri, Asociația „Aqua Crisius”, Agenția pentru Protecția Mediului Bihor și Universitatea din Oradea.