Inițiativă lăudabilă a studenților de la Facultatea de Medicină a Universității din Oradea. Timp de trei zile aceștia organizează conferinţa „Rolul studentului medicinist în promovarea sănătăţii prin sport şi nutriţie”, un eveniment cu un program ce îmbină teoria cu practica.

 

Deschiderea conferinței a avut loc miercuri, 26 aprilie, de la ora 16.00, în Aula Facultății de Medicină. Au participat peste 200 de studenți alături de prorectorul Olivia Burtă, decanul Adrian Maghiar, prodecanii Felicia Marc și Annamaria Pallag, diabetologul Amorin Popa și președinții celor două organizații studențești: Vlad Pușcaș (Asociația Studenților Stomatologi din Oradea) și Consuela Iencea (Asociația Studenților Mediciniști din Oradea).

„Este prima ediție și ne dorim să informăm populația cu privire la alimentația sănătoasă. În proiect sunt implicați în jur de 300 de studenți, plus profesori. Vor fi mai multe acțiuni practice, ne vom mobiliza în oraș, vom împărți fluturași pentru conștientizare. Este important ca oamenii să știe că dacă au grijă de alimentația lor, au grijă și de sănătate, iar primul pas este să se informeze”, a spus Vlad Pușcaș, președintele Asociației Studenților Stomatologi din Oradea.

Medicul Amorin Popa le-a mulțumit studenților pentru că au făcut posibil evenimentul. „Din păcate, lipsa nutriției din planul de învățămând din România este un mare minus. Fără o cunoaștere de bază, apar termeni care nu au o acoperire științifică în lumea reală, cum este cel de detoxifiere care nu există ca fenomen metabolic uman. Un alt lucru îngrijorător este și faptul că nici până în acest monet, în România, nu există reglementată meseria de nutriționist. Asta face ca mulți dintre specialiștii pe care îi avem să plece în alte țări. Vă rog, dragi studenți, ca la viitorul loc de muncă, pe cât va fi posibil, să fiți și nutriționiști”, a spus doctorul, care a vorbit apoi despre rolul nutriției în prevenirea diabetului zaharat.

Evenimentul se finalizează astăzi, 28 aprilie, când vor fi organizate activități sportive și de informare și vor fi împărțite pliante informative și pachete, în Parcul 1 Decembrie.