Lili Maria Schutz a fost condamantă într-un nou dosar, marţi, de această dată pentru fraude cu fonduri europene, şi va executa 13 ani şi opt luni de închisoare, prin contopirea pedepsei cu cea din dosarul fraudării Sere Codlea şi Orser Oradea.

 

Magistrații Tribunalului Dolj au dispus, marți, condamnarea fostului consilier județean de la Dolj, Lili Maria Schutz, la șase ani de închisoare cu executare pentru fraude cu fonduri europene.

Cum Lili Schutz se află deja în penitenciar având de executat 10 ani de închisoare în urma condamnării definitive în dosarul fraudării Sere Codlea şi Orser Oradea, judecătorii au dispus contopirea pedepselor.

Astfel, Lili Schutz va sta după gratii 13 ani și 8 luni.

Lili Schutz, fina sa și alte două persoane au fost trimise în judecată, în acest dosar, în septembrie 2014 de procurorii DNA Craiova.

Procurorii au arătat că aceasta a reușit, în anul 2008, să obţină fonduri APIA în valoare de aproape un milion de lei, printr-o firmă de-a ei, pentru suprafeţe de teren inexistente. Fina ei, Mihaela Bunciu, angajată atunci ca inspector superior la Agenția pentru Plăți și Intervenție în Agricultură Dolj, a modificat, în sistemul informatic, mai multe date, astfel încât Schutz să obţină banii.

Concret, 2.000 hectare de teren din suprafaţa totală de 3.943,93 hectare înscrisă în cererea de plată nu se aflau în exploatarea societății lui Schutz, nefiind deţinute cu titlu valabil de aceasta.

„De menţionat este faptul că inculpata Bunciu Mihaela a accesat aplicaţia electronică folosind parolele de autentificare ale unora dintre colegii săi. După ce s-a asigurat că sistemul informatic nu mai poate detecta erori sancţionabile, la data de 20.07.2008, inculpata Bunciu Mihaela a listat formularul P1 – Raport de control administrativ, prin care se atesta că datele referitoare la dosarul fermierului SC IZAMAR SRL nu prezintă erori în sistemul informatic”, a comunicat DNA.

Ulterior, dosarul a fost preluat de un alt inculpat din dosar, desemnat cu efectuarea celui de-al doilea control administrativ, care a confirmat acţiunile executate de Mihaela Bunciu fără să fi verificat corespondenţa dintre valorile suprafeţelor menţionate ca declarate de fermier cu cele consemnate de acesta în declaraţia ataşată cererii de plată.

Astfel, în contul societăţii administrate de Lili Schutz au intrat, pe nedrept, fonduri europene în sumă de 919.473,61 lei.

Ceilalți inculpați din dosar au primit, marți, la Tribunal, pedepse cuprinse între trei ani de închisoare cu suspendare și trei ani de închisoare cu executare.

În ceea ce o privește pe Lili Schutz, judecătorii i-au contopit pedeapsa de 10 ani primită pentru fraudarea Sere Codlea și Orser Oradea, au constatat că faptele respective sunt concurente cu cele din prezentul dosar, cu care le-au contopit, rezultând o pedeapsă totală de 13 ani și 8 luni închisoare.

Din aceasta urmează să se scadă detenția executată deja de la 27.09.2015 la zi. În plus, cei patru inculpați trebuie să achite 1.056.715, 16 lei, prejudiciul creat, dar și câte 10.000 lei cheltuieli judiciare. Sentința nu este însă definitivă, putând fi atacată la Curtea de Apel Craiova.