Consiliul Judeţean Bihor vrea să extindă oferta turistică prin includerea intervenţiilor şi tratamentelor medicale în domenii precum stomatologia, imagistica, gastroscopia, chirurgia plastică și fiziokinetoterapia. Scopul este atragerea clienţilor din străinătate în Oradea, astfel încât cursele internaţionale operate de pe Aeroportul Oradea să poată fi păstrate cu ajutorul turismului medical.

 

În luna martie, Cabinetul președintelui CJ Bihor, în colaborare cu Agenţia de Management al Destinaţiilor şi CNIPT Bihor, a derulat o serie de întâlniri de lucru cu mai multe unități medicale și asociații de profil, discuţiile vizând posibilitățile de dezvoltare a turismului medical bihorean. La aceste prime întâlniri au participat reprezentanţi ai Colegiul Medicilor Bihor, Colegiul Stomatologilor din Bihor, Federația Română a Asociațiilor de Fizioterapie filiala Bihor, Facultatea de Geografie-Turism, Spitalul Pelican și Hotel Perla din Băile 1 Mai.

„Odată cu lansarea curselor aeriene externe, conducerea Consiliului Județean Bihor consideră importantă atât menținerea acestora, însă nu ca un scop în sine, cât mai degrabă dezvoltarea lor pentru a fi un instrument util pentru un turism bihorean intrat într-o nouă fază. Asta înseamnă că extinderea ofertelor turistice trebuie să coopteze un nou sector, încă insuficient practicat în România, turismul medical, acea ramură de nișă pe care se poate miza, însă numai printr-o abordare și implementare integrată”, menţionează Adrian Simon, consilierul preşedintelui CJ Bihor. Potrivit acestuia, conducătorii instituțiilor și asociațiilor care au participat până acum la consultări au apreciat că turismul medical în formă organizată și coordonată ar putea reprezenta o nișă importantă în dezvoltarea turismului bihorean și a multor servicii conexe ale acesteia. „Au fost evidențiate că, deși în ultimii ani au existat inițiative individuale ale cabinetelor private sau ale cetățenilor străini de a apela la servicii medicale din județul nostru în perioadă de vacanță, a lipsit o abordare integrată a unui astfel de proiect în care să fie cooptați mai mulți factori de decizie de la nivelul administrației publice și sferei private”, susţine Adrian Simon. El a adăugat că, în cadrul primelor trei întâlniri avute, au fost identificate cele mai importante domenii unde ar fi indicat începerea proiectului: stomatologia, imagistica, gastroscopia, chirurgia plastică și fiziokinetoterapia, aici existând echipament de performanță, iar calitatea profesională a specialiștilor este remarcabilă, fiind totodată evidente cereri pentru astfel de servicii. „În multe dintre cazuri, complementaritatea serviciilor nu trebuie să fie doar între un cabinet medical și factorii implicați în promovarea turistică la modul direct, proiectul integrat având rolul să analizeze și situația când interferența serviciilor rămâne în mare măsură în domeniul medical, de exemplu în cazul unei operații urmate de recuperare. Pentru a beneficia de tratamente de calitate, atât faza de operații și recuperare, cât și partea de cazare și alimentație specifică trebuie să fie la standarde ridicate, doar astfel existând șansa ca proiectul să fie un succes”, a mai declarat Simon. Potrivit acestuia, au fost identificate şi grupuri ţintă pentru acest turism medical: cetățenii români plecați la lucru în străinătate, dar și cetăţeni din Anglia, Germania sau Italia, aceştia fiind potențiali clienți ai turismului bihorean doar odată cu lansarea curselor aeriene. De asemenea, au fost identificate şi unele probleme care trebuie rezolvate: recunoașterea certificatelor medicale emise în țările Uniunii și în statele non-UE unde activează acești pacienți, decontarea cheltuielilor de către firmele de asigurări europene, existența unor medici cunoscători ai limbii engleze sau germane, redactarea unei liste cu traducători autorizați în domeniul medical.  

„În perioda următoare, concomitent cu organizarea altor întâlniri de lucru, se va demara și inventarierea serviciilor medicale oferite de entități din județul Bihor. Se va elabora un proiect al unui regulament-cadru ce redactează modalitatea de cooptare a diferitelor unități ale sferei medicale, conceptul și costurile promovării în străinătate, obiectivul fiind apariția în următoarele târguri de turism internațional cu o rubrică aparte a turismului medical bihorean”, a afirmat Adrian Simon. În această lună, Cabinetul preşedintelului CJ Bihor va lansa invitații și altor spitale, cabinete medicale ori asociații profesionale. Pe de altă parte, Consiliul Județean Bihor susţine că este deschis colaborării cu orice medic „specialist în recuperare ori ramuri profesionale care dorește să se implice transparent și cu consecvență în acest proiect”.