Ansamblul folcloric Aușana a sărbătorit zece ani de la înființare. Evenimentul aniversar a fost marcat vineri seara, la Filarmonica de Stat Oradea, în cadrul Festivalului-concurs interjudețean de interpretare a cântecului popular românesc “Cântec mândru de pe Criș” 2016.

 

Cu acest prilej, ansamblul a susținut un recital de excepție alături de Orchestra “Rapsodia Bihoreană”, condusă de prof. Liviu Buțiu, în aplauzele publicului, care a umplut sala Filarmonicii din Oradea.

La aniversare, Silviu Botiș, directorul ansamblului, a oferit diplome de onoare tuturor membrilor și colaboratorilor ansamblului: Antonela Ferche-Buțiu, Emilia Borza-Șugar, Ciprian Zopota, Paula Lezeu, Gemenele din Bihor, Claudia Cacuci, Andrada Tulvan, Mădălina Martin, Radu Nemeș, precum și colaboratorilor - Florica Bradu, Vasile Coca, surorile Lavinia și Ioana Chiș din Sălaj, Roxana Ilisie-Perian, Ionel Ban, Ciprian Mocan, Alexandra Chira din Sălaj, Stana Milu din Timișoara, Diana Sârbu din Bacău, Oana Florina Stana din Arad, Iulia Bucur din Cluj și Denisa Mureșan din Hunedoara.

Un moment emoționant a fost acela în care s-a cântat “La mulți ani” sărbătoriților, împreună cu toți spectatorii din sală, care s-au ridicat în picioare și i-au aplaudat. De la acest eveniment aniversar nu putea lipsi tortul, pe care a fost scris cu litere mari “La mulți ani, Aușana! 10 ani”.

La final, directorul ansamblului a ținut să mulțumească minunatului public orădean, tuturor iubitorilor de folclor, precum și susținătorilor și fanilor Aușana, pentru întreaga susținere și apreciere.

Ansamblul Aușana s-a constituit în urmă cu zece ani, la inițiativa directorului Silviu Botiș, cu scopul de a promova cântecul, jocul și portul popular, obiceiurile și tradițiile noastre populare, urmărind, totodată, descoperirea, susținerea și promovarea tinerilor soliști de muzică populară. În acest sens, în urmă cu trei ani, a demarat și o campanie de promovare a folclorului, intitulată “Folclorul, prezent și viitor”.

Până în prezent, Ansamblul Aușana a susținut peste 650 de spectacole, festivaluri și recitaluri în toată țara, dar și turnee peste hotare, în Austria șI Ungaria. În Polonia, de exemplu, a reprezentat cu cinste România la Festivalul Internațional de Folclor de la Gdansk, fiind răsplătit cu diplomă de excelență.

Ansamblul are în componența sa opt soliști vocali, opt soliști - colaboratori din Bihor, precum și opt colaboratori din alte județe, la care se adaugă grupul de dansatori și orchestra condusă de Radu Nemeș. Ansamblul Aușana are, până în prezent, două albume cu piese autentice, foarte apreciate de iubitorii de folclor.

Ansamblul, membrii și colaboratori săi au la activ peste 250 de premii și trofee obținute la diferite festivaluri județene, naționale și internaționale. De asemenea, se poate lăuda cu un număr impresionant de fani și susținători, având peste 175.000 de membri în cele 72 de fan-cluburi/grupuri Aușana din țară și străinătate.