Ce au de făcut producătorii În ziarul "Crişana" din 7 iulie a.c., s-au făcut primele referiri asupra stabilirii cotei de lapte - canitatea maximă ce poate fi produsă şi comercializată pe plan naţional şi, implicit, repartizarea pe judeţe a cantităţii de lapte derivată din cota naţională. Măsura face parte din sistemul comunitar european, sistem la care se aliniază şi România ca viitor membru al Uniunii Europene. Continuăm, astăzi, acest subiect, insistând, de această dată, asupra procedurilor prin care, în Bihor, producătorii de lapte (este vorba numai de laptele de vacă) trebuie să se înregistreze şi să conducă evidenţa producerii şi comercializării laptelui, deoarece, faţă de rezultatele obţinute în perioada de până la 31 martie 2006, depinde stabilirea, din 1 aprilie 2006, a cotei de lapte pentru fiecare producător (gospodărie sau fermă). Cota ce se va fixa devine reper neschimbător pentru anii următori, iar cine, cumva, va produce mai mult lapte decât cota stabilită nu-l va mai putea valorifica prin comercializare, ci va utiliza laptele doar pentru consumul familiei! Şi de această dată îl avem ca interlocutor pe dl ing. Alexandru Oltean, director executiv adjunct al Unităţăii pentru Ameliorare şi Reproducţie în Zootehnie (UARZ) Bihor, unitate implicată direct în aplicarea şi definitivarea, la nivel de judeţ, a acestui program de stabilire a cotei de lapte. Luarea în evidenţă a producătorilor de lapte din Bihor a început cu câtva timp în urmă, dar să reţinem că în judeţ există 48100 de exploataţii în care se află de la una la o sută de vaci. Media pe exploataţie este de 1,4 capete, iar ponderea exploataţiilor cu 1-2 este o caracteristică în Bihor, "fapt ce înregistrează operaţiunea de înregistrare a producătorilor, iar ca perspectivă pot fi dificultăţi şi în stablirea şi aprobarea cotei de lapte". Numărul unor astfel de exploataţii este de 47.680. Să mai notom că, în Bihor, efectivul de vaci pentru lapte înregistrează aproximativ 61.000 de capete. Concret, ce au de făcut producătorii pentru a li se stabili cota de lapte? "Cei care încă nu s-au înscris pentru luarea în evidenţă trebuie să depună o cerere tipizată, la centrele zonale teritoriale ale UARZ Bihor, prin care solicită înregistrarea pentru sistemul de stabilire a cotei de lapte. Cererea va fi însoţită de toate datele necesare cu privire la numărul de vaci pentru lapte pe care-l are, conform avizului primăriei de care aparţine producătorul (gospodăria) sau fermierul (ferma). Apoi, continuă dl Alexandru Oltean, noi le dăm o fişă individuală şi registrul fermei, documente cu care producătorul îşi va conduce evidenţa producţiei de lapte". De menţionat că la finele fiecărei luni, producătorul va completa o declaraţie tip în care menţionează, pe propria răspundere, cantitatea de lapte (în litri) valorificată la procesare, prin vânzare directă sau sub formă de produse lactate. Acest document, care se predă la UARZ Bihor, prin centrele sale teritoriale, trebuie avizat prin semnătura beneficiarului sau a administratorului de piaţă, dacă laptele se vinde, de pildă, la piaţă. În baza evidenţelor fiecărui producător, a declaraţiilor lunare predate la UARZ Bihor, în final, la 31 martie 2006, se va şti capacitatea de producţie şi de valorificare a fiecărui producător, putându-se astfel dimensiona cota de lapte/producător şi/sau pe exploataţie. "Doresc să întăresc ideea, că această cotă de lapte o dată stabilită devine un bun câştigat pentru producător, ea se poate moşteni, transmite, închiria sau vinde. Doar cel care are stabilită cota de lapte va putea beneficia de sistemul de prime şi subvenţii, având, totodată, asigurată piaţa de desfacere a laptelui sau a produselor lactate" - conchide directorul executiv adjunct al UARZ Bihor.