La cadrul legislativ existent, ca organizare şi sprijin financiar, dar mai puţin în ceea ce priveşte piaţa de desfacere, bihorenii care practică agricultura ecologică devin din ce în ce mai mulţi cu toate că aşteptările erau mai mari. La ora actuală sunt înregistraţi, la Direcţia pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală (DADR) Bihor, 40 de operatori-producători în sectorul agricultură ecologică.

 

Spre ce activităţi productive s-au orientat operatorii economici bihoreni în sectorul agriculturii ecologice? Detalii în acest sens ne-au fost prezentate de către d-na Teodora-Claudia Silaghi, referent superior la DADR Bihor - Compartimentul Implementare programe, strategii în producţia vegetală şi agricultura ecologică. Reţin atenţia, în primul rând, cei 17 operatori apicoli care domină, ca număr, practicanţii bihoreni din sectorul bio (ecologic). Cei 17 deţin peste 1.280 de familii de albine, astfel că mierea şi celelalte produse derivate poartă "amprenta" bio. "O altă grupă de producători este în sectorul zootehnic, nu atât ca număr, pentru că sunt 5 operatori, ci prin faptul că aceştia cresc 2.076 de animale - bovine, ovine, caprine, suine şi cabaline - şi 560 de păsări", a specificat d-na Teodora-Claudia Silaghi.

Un alt sector în care se regăsesc producători care practică agricultura ecologică este cel al culturilor vegetale. De pildă, există în judeţ peste 733 de hectare cultivate cu plante cerealiere, peste 837 de hectare cu păşuni, 55,4 hectare cu fâneţe, 193 de hectare cultivate cu plante oleaginoase şi peste 80 de hectare cu plante furajere. Enumerarea poate continua, nu doar ca diversitate, cu viţă-de-vie (2,35 hectare suprafaţă), cu plantaţii de măr, păr şi nuc - în total aproape 6 hectare, dar şi cu un hectar plantaţie de căpşuni. O prezenţă însolită este ferma de melci a producătorului Traian Maruşca din Cetea, cât şi a procesatorilor de ciuperci din Pocola şi Luncşoara.

Cât priveşte facilităţile, în sprijinul producătorilor din sectorul agriculturii ecologice, există două hotărâri de Guvern (nr. 1195/2008 şi 1078/2008). Prin aceste acte normative se acordă sprijin financiar care se derulează prin DADR Bihor, respectiv prin Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA). Dar, aşa cum am mai spus şi cu alt prilej, încă nu există un cadru organizatoric suficient de stimulativ privind piaţa de desfacere a produselor agricole ecologice, fapt ce influenţează, frecvent, asupra deciziei multor producători interesaţi, iniţial, să practice o agricultură ecologică.